Felhívás!

Havi 150 lejre emelték a “gyerekpénzt”

Havi 150 lejre emelték a “gyerekpénzt” Románia

A költségvetés tervezetét vitató parlament két házának együttes ülésén elfogadtak egy módosító indítványt, amely szerint 2019. március 1-jétől havi 150 lejre emelik a gyermeknevelési pótlékot.

A módosító javaslatot egy tartózkodás mellett, 123 igen és 119 nem szavazattal fogadták el.

A Robert Sighiartău liberális képviselő által kezdeményezett módosítást, amelynek értelmében a két év alatti gyerekek esetében havi 200-ról 300 lejre, a két évnél nagyobb gyerekek esetében 84-ről 150 lejre emelik a gyerekpénzt, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ több képviselője is megszavazta.

Az államháztartási hiány növelésével fedezik a plusz kiadást

Az eredetileg tervezett 2,55 százalék helyett 2,76 százalékos GDP-arányos hiánnyal fogadja el a román parlament az idei állami költségvetés tervezetét, így teremtve fedezetet a családi pótlék jelentős növelésére – jelentette be Liviu Dragnea házelnök, a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke csütörtökön.

A késő estig elhúzódó költségvetési vita során több órás fennakadást okozott az a váratlanul elfogadott ellenzéki módosító javaslat.

A “gyerekpénz” növelését eredetileg a kormánykoalíció forráshiányra és más családtámogatási intézkedésekre hivatkozva ellenezte, miután azonban a parlament megszavazta a költségvetés-módosítási javaslatot, a PSD frakciója – több órás válságtanácskozás után – úgy döntött, hogy nem hadakozik a Dragnea által “demagógnak” minősített javaslattal, hanem megoldást keres a támogatás megnövelésére.

A PNL eredetileg azt javasolta, hogy az idei év fennmaradó 10 hónapjára szükséges 2,13 milliárd lejnyi többletkiadást abból a többletbevételből fedezzék, amely az állami nyugdíjpénztárnál keletkezett, amikor 2018-tól kezdődően Romániában a tb-járulékok befizetési kötelezettségét a munkáltatókról átruházták az alkalmazottakra. Liviu Dragnea magyarázata szerint azonban törvénytelen lenne a nyugdíjalapból költségvetési kiadásokat fedezni, így az ellenzék “alkalmazhatatlan” indítványára csak a deficit növelésével lehet forrást biztosítani.

Sürgősségi rendeletet ad ki a kormány

A PSD elnöke szerint amint kihirdetik a költségvetési törvényt, a kormány sürgősségi rendelettel fog dönteni a családi pótlék növeléséről.

Sürgősségi kormányrendeletet fog kiadni a kormány annak érdekében, hogy a gyermeknevelési pótlék emelése szabályosan történjen – közölte a Szociáldemokrata Párt.

“A PSD növelni fogja a gyermeknevelési pótlékot és helyre fogja hozni az ellenzék által elkövetett hibákat. Kifejezetten demagóg indíttatásból a PNL az utolsó pillanatban kérte a gyermeknevelési pótlékok emelését. De hibásan jártak el, mert nem értik a törvényeket és a gazdaság működését: hibás finanszírozási forrásra hivatkozva kérték ezt az emelést, hibáztak a számításban, így az általuk javasolt összeg nem elegendő a növelésekre. Sőt, arról se volt tudomásuk, hogy a költségvetési törvény csak intézmények számára utal ki pénzalapokat, nem pedig személyeket megillető jogokra, mint amilyen a gyermeknevelési pótlék is. Tehát alkalmazhatatlan volt az általuk javasolt módosítás. A PSD-ALDE-kormány helyrehozza ezt a hibát és sürgősségi kormányrendeletet bocsát ki, hogy a gyermeknevelési pótlékok emelése szabályszerűen történjen” – olvasható a PSD Facebook-oldalán.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 15., 9:22
  ÉRTÉKELÉS: 49

  Huha! Ez aztan az oromhir.Es mondjatok mar meg nekem,hogy a ket even feluli gyerek miert is kapja csak a felet,azaz 150 lejt?! Talan ket even felul kevesebbet eszik?! Vagy kevesebb ruha,cipo stb kell majd neki?! Ti tudjatok egyaltalan,hogy ez a szemkiszuras,amit Romania ad a gyerekeknek,ez euroban atszamitva mennyit is jelent?! 1 Euro=4,75 Ron. Ez annyit tesz ki,hogy a 2 even aluli gyerek sovany 60-65 Eurot kap,mig egy ket even feluli gyerek 30-32 Eurot kap ettol a “gyerekszereto” es “gondoskodo” allamtol. Ha ezt a gyereknevelesi penzt osszehasonlitjuk a nemetekevel,ahol 1 gyerek utan 450-500 euro kozt mozog a gyereknevelesi penz,akkor nem kell csodalkozni azon,hogy sok kisgyerekes csalad,azert “migralt” Romaniabol-Nemetorszagba,hogy a jo fizetes mellett megkapja plusszba a jo gyereknevelesi potlekot is a nemet allamtol. Ez Romaniara nezve SZEGYEN ! NAGY SZEGYEN !!! Es ezzel dicsekedni,az meg nagyobb SZEGYEN !!!

 • User
  Dátum: 2019. február 15., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: -17

  Először is hasból vett adat, hogy Németországban 500 euró lenne a gyerekpénz. 2018-ban a családi pótlék az első és második gyerek után 194 euró, a harmadik gyerek után 200 euró és minden további gyerek után 225 euró volt. Másadszor: a gyereket a szülőknek kell felnevelniük, nem az államnak. Ha az állam segít, jó; ha nem, anélkül. Régen semmi gyerekpénzt nem adtak, a szüleim mégis 6 gyerekes családban nőttek, nagyapám nem futott külföldre, hanem itthon dolgozott becsülettel. Pozitív hozzáállással, rendes munkával itthon is meg lehet élni, óbégatással, álmodozással sehol sem.

 • User
  Dátum: 2019. február 15., 11:26
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Tegyuk fol,hogy neked van igazad kedves kormanyparti se..nyalo.Es akkor 30 euro es 194 euro kozt,szerinted van-e kulombseg. Egy allam es egy kormany,az torodik az allampolgaraival,mert nem a Sztalinista bolsevik korszakban elunk (mint amivel te peldazgatsz itt,hogy:”Regen semmi gyerekpenzt nem adtak,a szuleim megis hat gyerekes csaladban nottek…”),amikor Ukrajnaban nemhogy gyerekpenzt,hanem meg a termest,amit az ukran paraszt termelt,azt is elvettek tole,az utolso szem buzaig,halalra eheztetve ezzel az ukran nepet,ahol abban az idoben tobb mint 6 millio ukran halt ehen. De Romaniaban bizony,hogy a kommunizmus alatt is volt gyerekpenz,ha keves is,ugyhogy ebben is hazudsz,vagy esetleg az a regen,meg ennel is regebben lehetett.Nem,draga kormanyparti gyerekeim.Ma a 21-ik szazad Europajaban,az ilyen mentegetozes es osszehasonlitas mar nem megy! Azert lettunk az Europai Unio tagjai (remelem,nem tevedek!),hogy egyenrangu partnerekke valjunk,a nyugati civilizalt orszagokkal ! Csakhogy amig kis hazankban ilyen neo-bolsevistak osszak az eszt,addig sajnos,ez lehetetlen !

  • User
   Dátum: 2019. május 7., 15:18
   ÉRTÉKELÉS: 0

   szerintem ha anagy okosok akik vilaba laknak kirijaba laknanak aneto gyari fizetesbol es markas otok es ruhak hejet turkalobol venek akor latnak miaz hogy gyerek pez talan kene cserejenek veluk egy hetre lakast es eletmodot megok vedik aluxus eletuket adig mas kilodik fel nevelni agyerekeit hogy legyen akik dolgozanak az o gyerekeik hejet mert nekuk nem telik egyetemekre es tudom mi avalasza sok ebernek minek valal gyereket ha nics meg mindene azert mert mikis probalnak boldog csaladban elni de ha nem neveluk gyereket akor mibol lesz az ogyerekeiknek pezuk kik fognak agyarakban dolgozni tehat kel apez anevelesukre mert az alamnak nevejuk oket vagy tevedek hogy panaszkoduk mi nepek termeszetes mivel minden barom sagra van pez tamogatas csak epen lakast nem adnak akiknek nics jonagy jovedelmuk akor ki ahibas hat hogy nyomorultan eluk es levagyuk nezve mert nem lőpuk csaluk es torvenytelen dolgot sem csinaluk mert aki igy el anak van de az marnemerdekel sekit hogy honan dicsekszik na eszt kene hejre alitani hogy mindenki tisztesegesen kerese meg afizeteset nem agyerek pez emelese miat targyalni eveket hanem azutan kene jarni hogy akik nem dolgoznak az alamnak vagy soha nsm dolgosztak mibol van avagyonok na ezutan kene acsoro gyereke megelheteserol doteni nem akarok sekit meg serteni de zseretnem latni hany hozam hasolo ad igazat nekem remelem el jut eza kis level aminiszter elnokunkhoz hogy gondolkozanak ezenis el es elore elnezest kkerek ha sertem oket egy keseredet anyuka vagyok

 • User
  Dátum: 2019. február 15., 12:40
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha az allam arra kotelezte magat , hogy gyerekpenzt ad , akkor az legyen egy becsuletes osszeg es nem szemkiszuras. Akkor , amikor a szulok tobb gyermeket vallaltak az alapelelmiszerek ara , meg ugy altalaban mindene eveken keresztul nem emelkedett. Lehetett elore tervezni , ugy osztani a keresetet , hogy mindenre eleg legyen. Kulfoldre azert nem szaladgalt senki mert nem lehetett. Ha meg nem dolgoztal , regen rossz volt! Mindenkinek volt munkahelye.

 • User
  Dátum: 2019. május 7., 18:35
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A majus 7.-i 15.18-as beironak uzenem,sajnalatos az a szegenyseg amit leir es amiben nagyon sok romaniai csalad tengodik, ezert valoban a roman allam es ennek hitvany politikusai a hibasak.Ami a helyesirasat illeti,en azt javaslom,hogy jeloltesse magat valamelyik part reszerol a kovetkezo valasztason,hiszen ebben az orszagban semmi nincs kizarva,meg miniszter is valhatik belole !

 • User
  Dátum: 2019. május 17., 0:12
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Jó estét kívánok Szeretnék érdeklődni Ha valaki tud kérem segítsen itt élek 4 éve Magyarországon van két kisfiam román állampolgárok vagyunk 10 éves Megane 7 éves kisfiam nem kapok se családi pótlékot se gyerek pénzt se Itt se Romániába állítólag kapom azt a gyerek pénzt amit Románia utal csak sajnos nem én veszem fel nem tudom hogy ki veszi fel talán a gyerekek apja nem tudom nagyon fontos lenne valaki tudna segíteni hogyan tudnám le mondani ottani gyerek pénzt e mail en vagy telefonon sajnos nem tudok nagyon hazautazni nagyon szépen köszönöm a segítségeteket a segítségüket