Felhívás!

Az államfő Kövesi ügyének mielőbb kivizsgálását sürgeti

Az államfő Kövesi ügyének mielőbb kivizsgálását sürgeti Románia

Felszólítom a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztályt, hogy sürgősen vizsgálja ki Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészének ügyét. Az ügyosztály vezetőségére hatalmas felelősség nehezedik ebben az ügyben – nyilatkozta csütörtökön Klaus Johannis államfő.

“A román állam minden tisztségviselőjének legfontosabb célja kell hogy legyen a jogállam megerősítése. Felszólítom a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztályt, hogy sürgősen, a legnagyobb szigorúsággal és korrektséggel vizsgálja ki Laura Codruţa Kövesinek, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészének ügyét. Az ügyosztály vezetőségére hatalmas felelősség nehezedik ebben az ügyben” – írja az Államelnöki Hivatal közleményében.

Johannis hozzáteszi a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály semmi estre sem válhat a bírákat és ügyészeket politikai megfontolások mentén megfélemlítő eszközzé. Emlékeztet, hogy ezt az ügyosztályt alapítása óta bírálta ő maga is, de a Velencei Bizottság, az Európai Bizottság és a Korrupció Elleni Államok Csoportját (Group of States against Corruption – GRECO) is kételyeit fogalmazta meg az új testület politikai függetlenségével kapcsolatban, ám a Szociáldemokrata Párt (PSD) -Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció tudatosan figyelmen kívül hagyta ezeket az aggodalmakat.

Az ügyosztály nyomásgyakorlásra panaszkodik

“Nagyon veszélyes nyomásgyakorlásnak” és “teljesen megalapozatlan támadásnak” ítélte csütörtöki közleményében a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, amely szerint a testület egyféle “kivégző osztagként”, “politikai gumibotként” működne a hatalmon lévő pártok irányításával.

A bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály azokra a hírekre reagált, amelyek azt követően jelentek meg, hogy a testület eljárást indított Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyésze ellen.

A közlemény szerint minden megfélemlítési kísérlet megengedhetetlen nyomásgyakorlást jelent az ügyosztály munkatársaira. Kifejtik: az ügyosztály ügyészei a törvények szigorú tiszteletben tartásával járnak el, függetlenül a gyanúsított személyétől és rangjától, és egyben felkérik a politikai pártok és a közvélemény alakítóinak képviselőit, hogy tartózkodó álláspontra helyezkedjenek, a szólásszabadságot pedig egy “mérsékelt és kiegyensúlyozott” politikai diskurzus észszerű szintjére korlátozzák.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.