Felhívás!

Hatályon kívül helyezték Constantin Niță volt energiaügyi miniszter börtönbüntetését

Hatályon kívül helyezték Constantin Niță volt energiaügyi miniszter börtönbüntetését Románia

Jóváhagyta a legfelsőbb bíróság a Constantin Niţă által benyújtott semmisségi folyamodványt, és hatályon kívül helyezte a volt miniszter ellen befolyással való üzérkedés miatt kimondott, négy év szabadságvesztésről szóló ítéletet.

A bíróság hétfői döntése értelmében Constantin Niţă perét április 15-én újratárgyalják.

Ez már a második semmisségi folyamodvány, amelyet jóváhagy a legfelsőbb bíróság a Dan Şova volt szenátor és miniszter által benyújtott után. Şova perét szintén április 15-én tárgyalják újra.

Constantin Niţát – akárcsak Dan Şovát – már 2018 decemberében kiengedték a börtönből, miután a törvénytelenül létesített öttagú bírói tanácsokkal kapcsolatos alkotmánybírósági döntésre hivatkozva kérte büntetése felfüggesztését.

A volt energiaügyi minisztert tavaly júniusban ítélte jogerősen négy év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság befolyással való üzérkedés miatt. A DNA szerint 2013-ban Niţă közbenjárt annak érdekében, hogy a iaşi-i polgármesteri hivatal szerződést kössön Tiberiu Urdăreanu üzletember cégével. A volt tárcavezető cserében megkapta a szerződés értékének 5%-át, 30.000 eurót, majd összesen további 303.118 lejt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.