Felhívás!

Gyűlölködve készülnek a románok Úzvölgyébe

Gyűlölködve készülnek a románok Úzvölgyébe Románia

Osszátok, testvérek! 1994-ben a keresztjeiket lerombolták és elégették! – így bíztatja „békés” részvételre vátrás testvéreit Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, aki egyébként az utóbbi években a kézdivásárhelyi, december elsejei román nemzeti ünnepen is feltűnt a Calea Neamului civil szervezet elnökeként. Most a június 6-i úzvölgyi ünnepségen való részvételre buzdította az internet erre fogható népét, közölve egy állítólagos listát is a katonatemetőben elhunyt románokról.

Hogy a listát honnan szerezték, nem tudni (forrás nincs megjelölve), de a Facebookon 149 névből álló névsort publikált Tîrnoveanu, aminek a végén az áll, hogy a temetőben három ismeretlen román katona is nyugszik. Nem vonhatjuk kétségbe a lista eredetiségét, ugyanis a román katonáknak valóban van temetőjük, viszont nem Úzvölgyében, ahol a ténylegesen csak páran nyugszanak közülük, és a nevük is meg van jelölve!

Néhány román családnevet azért kiemelnénk a doktor úr listájáról, különösebb magyarázat nélkül, mindössze az érdekesség kedvéért: Josef, Moraunmschel, Gosav, Laslau, Gabor, Neuker, Fabian, Leibovici, Husan, Mateus, Bimfeld… A bejegyzés alatt eléggé sok az uszító hangú, magyargyűlölő komment, a radikális csoportokban is szépen osztják, természetesen a tolerancia jegyében.

 

Kacsahír felfújva

Érdekes, hogy a bákói kormánymegbízott által a dormánfalvi önkormányzatnak küldött, a keresztállítást törvényen kívül helyező levelet (gyakorlatilag felszólítást – szerk.) mennyire „agyonreklámozta” a román nyelvű média: a Google kereső kulcsszavakra két (!) találatot eredményezett a téma kapcsán, egyiket a B1 televízió, a másikat a g4media.ro oldalán.

A cikkünk felvezetőjében szerepelő „1994-ben a keresztjeiket lerombolták és elégették!” kijelentésnek „érdekes” háttértörténete van, amit az úzvölgyi cirkusz után szedtek elő a sutból román honfitársaink. Egy, az Adevărul de Cluj című lapban 1994. augusztus 30-án megjelent cikkről van szó, amelynek szerzője, a 2014-ben elhunyt Valer Chioreanu nem kevesebbet állít, hogy az úzvölgyi temetőben egy pogány szertartás során a magyarok eltüzelték a román kereszteket! Vagy elásták… Végül is mindegy, ugyanis a „hír” román rádiótól származik, ahonnan átvette a román állami tévé, ahonnan az említett néhai újságíró, így a tulajdonképpeni „információ” négy sorban kimerül, a többi szöveg – konkrét bizonyítékok hiányában – a magyarság ostorozásáról szól.

 

Tartsák be a törvényeket!

Újból a kormány mielőbbi közbenjárását kéri az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében azt követően, hogy a Bákó megyei prefektus is megállapította, az úzvölgyi temető nem tartozik a dormánfalvi közvagyonhoz, így a polgármesteri hivatal nem vehette azt leltárába: így minden építkezés törvénytelennek minősül – mutatott rá Korodi Attila és Tánczos Barna, Hargita megye két törvényhozója tegnap reggel a parlamentben. Korodi Attila politikai nyilatkozat formájában nehezményezte a törvénysértéseket, míg Tánczos Barna a miniszterelnököt interpellálta.

A székelyföldi politikusok rámutattak a dormánfalvi polgármesteri hivatal által elkövetett sorozatos törvénytelenségekre, ezek tükrében felhívták a figyelmet arra, hogy a mára tervezett és a dormánfalvi polgármester által jóváhagyott megemlékező ünnepség etnikai feszültségekhez vezethet. „Jogosan tesszük fel mindannyian a kérdést, jogos-e a dormánfalvi polgármesteri hivatal határozata, amely egy másik közigazgatási egység területén hagy jóvá egy eseményt mindazok után, hogy a bákói prefektus is megállapította, törvénytelenség zajlik?”

Továbbá kifejtik, hogy a Románia és Magyarország között 2008-ban kötött nemzetközi megállapodást is megsértették a dormánfalviak, hiszen az kimondja: a hadi temetőkben nem történhet semmilyen beavatkozás a másik fél beleegyezése nélkül.

 

Hoppon maradt dormánfalviak

Ma az Úzvölgyében Hargita és Kovászna megye tanácsai nyílt ülést tartanak, amire mindenkit várnak, az elképzelés szerint a temető körül élő láncot vonnak a 16 órakor kezdődő eseményen. Az Úzvölgye Kezdeményező Testület is a magyar katonatemető elé szólítja azokat, „akik meg szeretnék akadályozni, hogy a földjében elhantolt honvédek örök álmát megzavarják. Alkossunk élőláncot a hőseink nyugalmáért!” – áll felhívásukban.

Közben a Hargita Megyei Törvényszék visszautasította dormánfalvi önkormányzat azon keresetét, amit Csíkszentmárton önkormányzata és helyi tanácsa ellen indítottak. A bákóiak azt a tanácshatározatot támadták meg, amely az úzvölgyi katonatemető harmincnapos látogatási tilalmát írja elő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 6., 20:05
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A támadókkal szemben imádkozással nem sokra megyünk. 1994 óta készülnek visszavágni, s még mindig nem tudjuk mi van a friss hantok alatt .