Felhívás!

Gheorghiţă: 14-szer kisebb a halál kockázata a koronavírus ellen beoltott személyek körében

Gheorghiţă: 14-szer kisebb a halál kockázata a koronavírus ellen beoltott személyek körében Románia

Tizennégyszer kisebb eséllyel halnak meg COVID-betegségben a teljesen immunizált személyek azoknál, akiket nem oltottak be koronavírus ellen – közölte keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă.

Az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNAV) elnöke a 2021. február elseje és május 31. közötti fertőzésszámok megoszlását ismertette az oltatlan, illetve a beoltott személyek között. Elmondta, hogy az adatok szerint a vakcinák 90,2 százalékos hatékonysággal előzik meg a fertőzést a második dózis beadása után 14 nappal. “Ez azt jelenti, hogy egy teljesen immunizált személy tízszer védettebb a koronavírus ellen, mint aki nem kapta meg a vakcinát” – magyarázta a katonaorvos.

A Gheorghiţă által ismertetett adatok szerint az első adag vakcina a beadása után 14 nappal 67 százalékos hatékonysággal véd meg a kórházi kezelést igénylő megbetegedésektől, a második dózis beadása után 14 nappal a hatékonyság 92 százalék fölé nő.

A katonaorvos elmondta azt is, hogy a teljes immunizáltság a második adag oltóanyag felvétele után 14 nappal 92 százalékos hatékonysággal véd meg az intenzív osztályon történő kezelést igénylő megbetegedéstől. Vagyis egy beoltott személy 12-szer védettebb a súlyos megbetegedés ellen az oltatlannál.

Több mint 1,9 millió uniós digitális COVID-igazolványt bocsátottak ki eddig

Eddig 1.915.456 uniós digitális COVID-igazolványt bocsátottak ki Romániában, nagy többségüket (95,87 százalékukat) beoltott személyeknek – közölte kedden Andrei Baciu.

Sajtótájékoztatóján az egészségügyi államtitkár elmondta, hogy jelenleg 53 romániai vállalatnál zajlik az alkalmazottak és családtagjaik beoltása koronavírus ellen, 608 cégnél – 93 a HoReCa ágazatból – már lezajlott az oltási akció. A vállalatok eddig 78.146 munkavállalót oltattak be.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a vásárokon, piacokon és parkolókban felállított oltópontokban eddig több mint 65 ezren kapták meg a vakcinát.

Andrei Baciu beszámolt arról is, hogy Románia eddig 18.090.449 adag oltóanyagot vásárolt, raktáron jelenleg 5.479.454 dózis van.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások