Hirdetés
Hirdetés

Felmérés: Magyarország a román állam második legnagyobb ellensége

Felmérés: Magyarország a román állam második legnagyobb ellensége Románia
A romániaiak továbbra is Amerika-pártiak, az európai szövetségesek közül leginkább Németországra támaszkodnának, és Oroszországot, illetve Magyarországot tartják a leginkább ellenséges országnak – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutató intézet októberi felméréséből.
 
Mely országok Románia érdekeinek legnagyobb ellenségei, illetve melyek a jó barátai? Egyebek mellett erre a kérdésre kereste a választ felmérésében az Avantgarde közvélemény-kutató intézet. Az október 17. és 20. között végzett kutatás 803 fős mintacsoporton készült, a hibaküszöbe 3,2 százalékos.
 
Magyarország a második legnagyobb ellenség
 
A kérdésre, miszerint milyen országokkal kellene Romániának szorosabb kapcsolatot fenntartania, 37 százalék az Egyesült Államokat jelölte meg. A megkérdezettek 25 százaléka szeretné, ha Németország lenne a „kiválasztott”, míg a Románia hagyományosan jó barátjaként számon tartott Franciaország csak a harmadik helyre került, alig 11 százalékkal.
 
A megkérdezettek 9-9- százaléka szeretne szorosabb kapcsolatot létesíteni Kínával és Oroszországgal, a Nagy-Britanniához való közeledést csak 7 százalék támogatja. Az európai országok közül a válaszadók 45 százaléka Németországot látná szívesen Románia legfőbb szövetségesének, míg 29 százalékuk Franciaországot, 16 százalékuk Nagy-Britanniát részesítené előnyben. Oroszországot a megkérdezettek 7 százaléka akarja Románia szövetségesének, míg Olaszország mindössze 2 százalékot összesített.
 
Arra a kérdésre, hogy melyik állam a legnagyobb ellensége Románia érdekeinek, a megkérdezettek 31 százaléka Oroszországot, 9 százaléka Magyarországot, 5 százaléka az Egyesült Államokat, 4-4 százaléka pedig Franciaországot, illetve Németországot jelölte meg.
 
Macron a legnépszerűbb
 
A világ vezető politikusai közül Franciaország elnöke a legnépszerűbb Romániában, Emmanuel Macronra 38 százalék „szavazott” a felmérésben. Az első helyet a francia államfő szinte holtversenyben szerezte meg, mivel a második helyre került német kancellár, Angela Merkel 37 százalékot kapott a népszerűségi listán. 29 százalékkal az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump harmadik lett, majd az Európai Bizottságot vezető Jean Claude Juncker következik.
 
Jóllehet Oroszországot és Magyarországot a megkérdezettek az ország legnagyobb ellenségének tekintik, Vlagyimir Putyinra és Orbán Viktorra a mintacsoport tagjainak 18, illetve 17 százaléka igent mondott. A Moldovai Köztársaság elnökének, Igor Dodonnak pedig be kellett érnie a hetedik hellyel, 11 százalékkal.
 
(Maszol)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 30., 16:44
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Bunkók! Nézzétek meg a román választók és a óhitű vallásmegszállottak blogjait. Azt sem tudják melyik földrészen laknak…Gondolom, vannak olyanok, akik helyett még ma is mások szavaznak, de arról nem tehetnek, ha klienseiket valaki megállítja, s tőle valami valamit kérdez. Bászeszko bandájának volt egy felmérője a parkban, a két kérdező közül az egyik x -elt. A másik beszélt a klienssel. A hátuk mögött egy csaj posztolt a két neccel, de a végén csak egyiket adta át. Rászedték? Nem tudom, a behálózáson nem voltam ott, csak vagy 8 kliens vallatását láttam, akkor valaminek feltűnt, hogy rég lát, eliszkoltam.

 • User
  Dátum: 2018. november 1., 14:15
  ÉRTÉKELÉS: 1

  igen, mert az első azok a saját állampolgárai, akiktől annyira fél, hogy negyede lehallgatja a maradék háromnegyedét az órszágnak. nice. ggwp