Felhívás!

Felfüggesztették a tanítást egy aradi iskolában, miután a gyerekek tömegesen megbetegedtek

Felfüggesztették a tanítást egy aradi iskolában, miután a gyerekek tömegesen megbetegedtek Románia

Semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az aradi Adam Müller-Guttenbrunn iskola osztálytermeinek levegőjében, miután hétfőn több gyerek mérgezésgyanús tünetekkel került kórházba – közölte kedd reggel az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A szakemberek a levegő összetételét vizsgálták, majd mintát vettek a padokról és más tárgyakról, amiket laborban elemeznek ki.

Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint összesen negyven tanuló került kórházba arcukon kiütésekkel, hányingerrel, tizennégyet közülük beutaltak. A tünetek azt követően jelentkeztek, hogy pénteken kártevőirtást tartottak az osztályokban.

“Nem természetes, hogy alig két hónappal a temesvári tragikus események után, ilyen dolog még egyszer megismétlődjön. (…) Kirendeltem a minisztérium és az állami egészségügyi felügyelet ellenőrző csoportját, hogy megnézzék, miként ellenőrizték a korábbi rendelkezés értelmében azokat a cégeket, amelyek biocidokkal (olyan kémiai anyagokkal vagy mikroorganizmusokkal, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak, és azokat elpusztítják, elriasztják, vagy a károkozást bármely más módon akadályozzák) dolgoznak. Drasztikus intézkedések lesznek, és azok, akik a közegészségügyet veszélyeztetik, fizetni fognak, még akkor is, ha radikálisan meg kell változtatnunk a jogszabályokat” – idézi a minisztérium közleménye Victor Costache egészségügyi miniszter hétfő esti nyilatkozatát.

Az Arad Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) járványtanászokból álló csoportja a gyerekek tüneteit vizsgálja.

A DSP és a rendőrség keresi azt a céget, amely a fertőtlenítést, valamint a rovar- és kártevőirtást (DDD) végezte az iskolában.

Gheorghe Stoian Arad megyei prefektus bejelentette: kedden nem lesz oktatás az érintett iskolában.

FRISSÍTÉS: Bűnügyi kivizsgálás indult

Gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánokirat hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása, és mérgező anyagokkal való visszaélés gyanújával bűnügyi eljárást indított a rendőrség az aradi Adam Müller-Guttenbrunn iskolában történt kártevőirtással kapcsolatban, miután a pénteki fertőtlenítést követően hétfőn negyven gyerek kórházba került – közölte keddi közleményében az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság (IPJ).

A rendőrség megállapította, hogy a kártevőirtást egy dévai cég végezte.

A bűnügyi szolgálat nyomozócsoportja toxikológiai elemzés céljából mintákat vett a helyszínen.

A nyomozást az aradi törvényszék ügyésze irányítja.

FRISSÍTÉS 2: Szerdán is szünetel az oktatás

Szerdán sem lesz tanítás az aradi Adam Müller-Guttenbrunn Német Líceumban, miután az iskola tantermeinek fertőtlenítését követően negyven tanuló került sürgősségi osztályra arcukon kiütésekkel, ödémákkal, valamint émelygésre és hányásra panaszkodva.

A döntést Marius Gondor Arad megyei főtanfelügyelő közölte kedden. Mint elmondta, nemcsak abban az épületben szünetel az oktatás, ahol a fertőtlenítést végezték, hanem az iskola valamennyi épületében, így több mint 1500 iskolás és óvodás otthon marad szerdán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.