Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3179 lejre nőtt novemberben az országos nettó átlagbér

3179 lejre nőtt novemberben az országos nettó átlagbér Gazdaság

5196 lejre nőtt novemberben az országos bruttó átlagbér, ez októberhez képest 106 lejes (2,1%-os) emelkedést jelent; az országos nettó átlagbér 53 lejjel (2%-kal), 3179 lejre emelkedett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

Hirdetés
Hirdetés

A legmagasabb nettó átlagbérek – 7610 lej – a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a lábbeli gyártásban – 1803 lej – mutat rá az INS.

Novemberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfele elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben – 11 és 13 százalék között – nőtt a nettó átlagbér a szerkesztés, a nyomtatás és felvételek sokszorosítása, film-, video- és televíziós műsorok készítése, hangfelvételek és zeneszerkesztési tevékenységek (beleértve a műsorszórást és továbbítást is), közúti járművek és pótkocsik gyártása területén.

A nettó átlagkereset legjelentősebb csökkenését (3,5-6,5% között) a kohászati iparban, a kőolaj- és a földgázkitermelésben regisztrálták.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a közigazgatásban (+1%), valamint az egészségügyben és szociális támogató rendszerben dolgozók körében (+0,5%) nőtt a nettó átlagbér. A tanügyben enyhe csökkenést (-0,2%) regisztráltak októberhez képest.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások