Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felfüggesztette hétfőig valamennyi Romániából induló járatát a Blue Air

Felfüggesztette hétfőig valamennyi Romániából induló járatát a Blue Air Románia

Szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát a Blue Air – közölte kedden a légitársaság.

Hirdetés
Hirdetés

A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság valamennyi számlájának zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket.

A külföldről Romániába tartó járatok kedden, szeptember 6-án menetrendszerűen közlekednek – teszi hozzá a légitársaság.

A közlemény szerint a Blue Air számláit röviddel azt követően zárolták, hogy egy magas rangú közhivatalnok – az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke – arról győzködte a lehetséges utasokat, hogy “ne vásároljanak többé Blue Air jegyeket”. A cég képviselői szerint ez a lejárató kampány a Blue Air-be vetett bizalom elvesztéséhez vezetett, ami több mint ötmillió eurós veszteséget okozott a társaságnak. A kialakult helyzet következtében a társaság legfontosabb beszállítói nyomást gyakorolnak rájuk, hogy előre fizessék ki a napi működéshez szükséges összegeket, ami a zárolt számlák miatt lehetetlen. Ugyanakkor elakadtak a Blue Air részvényesei és két potenciális befektető közötti tárgyalások is, és a vállalat nem kap segítséget abban, hogy a légiközlekedési ágazat történetének legsúlyosabb, 2 és fél éve éve tartó válságában elszenvedett csapások hatásait elhárítsa – olvasható a Blue Air közleményében.

A kormány Tarom-gépeket küld a külföldön maradt utasokért

A román külképviseleteken vagy a román külügyminisztérium 0040751084537-es számán kérhetnek segítséget azok a román állampolgárok, akik a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldi repülőtereken rekedtek. A román állam Tarom-gépekkel hozza haza őket – közölte Dan Cărbunaru kormányszóvivő kedd este, miután Nicolae Ciucă kormányfő tanácskozásra hívta az illetékes minisztereket, hogy megoldást találjanak az érintett utasok helyzetének rendezésére.

Cărbunaru elmondta, a miniszterelnök prioritásként kezeli a Blue Air járatainak felfüggesztése miatt külföldön maradt román állampolgárok hazatérését. Az érintettek a román nagykövetségeken, illetve a külügyminisztérium által üzembe helyezett 0040751084537-es telefonszámon kérhetnek segítséget.

Az utasok számbavétele után Tarom-gépeket küldenek értük – tette hozzá a kormányszóvivő.

Tánczos: felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy indokolatlannak tartja a Blue Air döntését a járatok felfüggesztéséről. A miniszter felszólítást intézett a légitársasághoz, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, és tegyen eleget az utasokkal szembeni kötelezettségeinek.

Tánczos elmagyarázta, hogy a Blue Air számláit a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) zároltatta, mert a légitársaság 28 millió lejt meghaladó összeggel tartozik neki.

“A járatok felfüggesztésére vonatkozó döntés teljesen indokolatlan. Az, hogy a számlákat zároltatta az AFM, semmiképpen sem indokolja a légitársaság összes járatának azonnali felfüggesztését. Felszólítom a Blue Air-t, hogy azonnal indítsa újra a járatokat, teljesítse az utasokkal szembeni kötelezettségeit, teljesítse az állami költségvetéssel szembeni kötelezettségeit is, haladéktalanul lépjen kapcsolatba az AFM-mel, kérje a törlesztés átütemezését, és törvényes úton vessen véget ennek a nézeteltérésnek” – mondta a miniszter.

Az ügyben megszólalt Nicolae Ciucă miniszterelnök is. Kijelentette, a román hatóságok nem hagyhatják, hogy a román állampolgárok külföldi repülőtereken rekedjenek. “Háromezer román állampolgárról van szó” – tette hozzá. Azt is elmondta, a helyzet megoldása érdekében már tárgyalt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel.

A román hírtelevíziók kedden arról számoltak be, hogy az utasok idegesen próbáltak magyarázatot követelni a légitársaság képviselőitől a járatok törlésének okáról.

Kártalanításra jogosultak a jegytulajdonosok

Azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek – emlékeztet keddi közleményében a vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium, miután a Blue Air kedden bejelentette, hogy szeptember 6-ától 12-éig felfüggeszti minden romániai járatát.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával, mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

Jelentős összegű adósságot halmoztak fel a bukaresti repülőterekkel szemben is

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik – közölte kedd este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője.

Iordache azt mondta, a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de “ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait”. Azt is elmondta, a CNAB gondoskodott róla, hogy megkapja a tartozást.

Tájékoztatása szerint kedden a Blue Air hét gépe nem szállt fel, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük.

A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.

(Agerpres/MTI, fotó: wikipedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.