Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ígéretes kürtősfesztivál

Már alig két nap választ el a kürtősfesztiváltól, mely újra kívánatos illatokkal lengi be Sepsiszentgyörgy főterét, miközben megteremti az értelmes kikapcsolódás lehetőségét is. Bár a szervezőktől, zsűritagoktól nem tudtuk kicsikarni a féltett kulisszatitkokat, úgy néz ki viszont, hogy a maga idejében sokan lehetnek kiváltságosak.

Hirdetés
Hirdetés

Jánossy Alíz gyergyói gasztroszakújságró, a kürtőskalács-verseny egyik zsűritagja annyit elárult megkeresésünkre, hogy idén a kreatív kürtős kategóriában az elvárás, hogy a hagyományos összetevők közül legalább kettőt helyettesítsenek a versenyzők, azaz a lisztet, cukrot, zsiradékot vagy tejet váltsák ki egyébbel, úgy, hogy a valamilyen ételallergiában szenvedő vagy csak simán cukrot kerülő, fogyókúrázó fogyasztó számára is elérhetővé tegyék a székely ínyencséget. A minél jobb szereplés érdekében a zsűritagok fontos információkat is megosztanak majd a verseny résztvevőivel a nagy menet megkezdődése előtt, egy ismerkedő beszélgetés apropóján.

Mivel a kürtőskalács az első hungarikum, az esemény kapcsán a Kovászna Megyei Művelődési Központ pénteken kerekasztal beszélgetést szervez a székely megyék Értéktár-bizottságainak és értékmegőrző mozgalmának tagjaival, azt célozván, hogy megismerjék egymás tevékenységét, össze tudják hangolni azokat, megosszák a pályázás kapcsán szerzett tapasztalataikat, és megbeszéljék, hogyan lehet a már „kiemelt érték címet” viselő kulturális kincseket (mint a székelykapu, vagy székely himnusz) és a leendőket is jobban a vidék hasznára fordítani – tájékoztatta lapunkat Szőcs Papp Zsuzsa, az intézmény munkatársa. A megbeszélésen jelen lesznek a mozgalom Brassó megyei képviselői is, akik egyelőre még csak ismerkednek a mozgalom módszertanával. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.