Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Fehér megyében esküvői meghívottak, Biharban óvodások kaptak ételmérgezést

Fehér megyében esküvői meghívottak, Biharban óvodások kaptak ételmérgezést Románia

Harmincnyolc személy kapott ételmérgezést a Fehér megyei Küküllőváron, 21-en közülük kórházi ápolásra szorulnak.

Hirdetés
Hirdetés

A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) tájékoztatása szerint a páciensek mind egyazon esküvő meghívottai voltak. Az esküvőt a küküllővári kultúrotthonban tartották 205 résztvevővel.

Harmincnyolc meghívott esetében mutatkoztak az ételmérgezés tünetei (hányás, hasmenés, láz, izomfájdalom, gyengeség). A laborvizsgálatok hét esetben már kimutatták a szalmonellafertőzést, a többi mintát még vizsgálják.

A közegészségügyi igazgatóság szerint a vendégeknek köszönetajándékként adott ekler fánkok okozták a bajt. Ezt a feltételezést az is megerősíti, hogy a 38 beteg közül 16-an nem vettek részt az esküvőn, de ettek az ekler fánkokból.

A DSP hozzáteszi, hogy az ekler fánk nem szerepelt az esküvői menün, hanem az esküvő szervezőinek köszönetajándéka volt, és egy helyi cukrászdából rendelték.

A cukrászda tevékenységét ideiglenesen, a laboreredmények elkészültéig felfüggesztették.

Nagykárolyban 26 óvodás gyermek került kórházba

A nagykárolyi 1-es számú napközi óvoda huszonhat óvodása került kórházba csütörtök reggel hányás, hasmenés miatt.

A gyerekeket a nagykárolyi kórház pediátriai részlegére utalták be.

Macrina Mihai, a Szatmár megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igazgatója arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a megbetegedett óvodások 3 és 5 év közöttiek; kilencen kiscsoportosak, 17-e középső csoportosak.

A DSP kiszállt a helyszínre, és mintákat vesznek a gyermekeknek adott élelmiszerekből, a felületekről és az óvoda személyzetétől is.

A Szatmár megyei tanfelügyelőség kivizsgálást indított az ügyben.

A tanfelügyelőség csütörtökön arról tájékoztatott, hogy hét gyermeket kellett kórházba utalni.

Az óvodások ebédjét nem helyben főzik, hanem egy máshol üzemelő konyhától szállítják. Ez a konyha a nagykárolyi 1-es és 5-ös óvodát látja el, az egészségügyi panaszok azonban csak az 1-es számú óvodába járó gyerekeknél jelentkeztek – derül ki a közleményből.

A panaszok jelentkezése után, szerdán és csütörtök reggel ellenőrzést végzett a nagykárolyi élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság annál a konyhánál, ahol az óvodások ebédjét főzik, de semmiféle rendellenességet nem talált.

Az óvoda vezetősége kérelmezte, hogy a szatmárnémeti élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi igazgatóság is végezzen ellenőrzést.

(Agerpres, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.