Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Washington további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Washington további 675 millió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának Külföld

Az Egyesült Államok további 675 millió dollár értékben támogatja katonai felszereléssel az “illegális, imperialista és igazolhatatlan” orosz támadás ellen védekező Ukrajnát – jelentette be Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter csütörtökön a németországi Ramstein légitámaszponton.

Hirdetés
Hirdetés

A miniszter az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport ülését megnyitó beszédében kiemelte, hogy a washingtoni vezetés 6,3 milliárd dollár értékű támogatásról döntött a legutóbbi, júliusi tanácskozás óta.

A Joe Biden elnök által szerdán engedélyezett újabb támogatási csomaggal a többi között tarackokkal, tűzérségi lőszerrel, harcjárművekkel és páncéltörő rakétarendszerekkel segítik a védekezést – mondta.

Lloyd Austin kiemelte, hogy Kijev támogatóinak meg kell erősíteniük a hosszú távú segítség iránti elkötelezettségüket, mert “nehéz út” áll az országukat bátran védelemző ukránok előtt. Ugyanakkor arról is szólt, hogy a védekezés sikeres, és változóban van a háború jellege.

Kifejtette: a csoport megalakulása óta Ukrajna önvédelmi képessége jelentősen erősödött, ezt mutatja egyebek mellett, hogy közreműködésével az ukrán hadsereg 26 nagy hatótávolságú rakétavető rendszerhez jutott.

Mint mondta, az Egyesült Királyságtól a felszerelés Ukrajnába juttatásához is nélkülözhetetlen segítséget nyújtó Lengyelországon át Észak-Macedóniáig számos ország segíti Ukrajnát, és ezt a támogatást összehangoltan, együttműködve biztosítják.

A csoportot áprilisban alakították meg, első miniszteri szintű tanácskozását ugyancsak a Ramstein amerikai támaszponton tartották. Az informális konzultációs fórumként működő együttműködéshez ötvennél is több ország csatlakozott. A munkát az Egyesült Államok hangolja össze.

Az amerikai védelmi minisztérium egy magas beosztású tisztségviselője a csütörtöki tanácskozással kapcsolatban közölte: az együttműködéshez csatlakozó országok nemcsak arról egyeztetnek, hogy miként lehet erősíteni Ukrajna védelmi képességeit, hanem arról is, hogy miként lehet elérni azt, hogy az ukrán fegyveres erők átvegyék a kezdeményezést és visszaverjék a támadókat.

(MTI, fotó: wikimedia.org)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások