Felhívás!

Faképnél hagyták Robut

Két hétig tartó bojkottot hirdetett Nicolae Robu temesvári polgármester ellen, és tüntetőleg kivonult az elöljáró sajtóértekezletéről tegnap az újságírók többsége, tiltakozásul amiatt, hogy Robu több ízben sértegette az őt bíráló médiumok képviselőit, írja az MTI.

 

A szabadszájúságáról elhíresült és erre büszke polgármester nem először került összetűzésbe újságírókkal, pénteken azonban, amikor prostituáltakhoz hasonlította, és a társadalom élősködőinek nevezte őket, többen elhagyták a termet. A soron következő, keddi sajtóértekezletre már demonstratív tiltakozó megmozdulást szerveztek: amikor Robu megérkezett, és beszélni kezdett – néhány kivétellel – kivonultak a teremből. Pénteken Robut kihozta sodrából, amikor sajtótájékoztatóját egy újságíró kérdésekkel zavarta meg, hogy a városi távhőszolgáltató felhalmozott adósságairól érdeklődjön, ami miatt a vállalat nem kapott elegendő gázt, és öt napig akadozott a fűtés egyes városrészekben. „Többféle prostitúció létezik, nemcsak az, amit a terelőutakon látni” – mondta Robu a kellemetlenkedő újságíróra célozva.

A temesvári helyi médiumok hétfőn nyílt levélben panaszolták be Robut a PNL etikai bizottságánál, amiért a polgármester évek óta sértegeti őket. A dokumentum szerint az elöljárónak szokásává vált, hogy megbélyegezze az újságírókat, szemteleneknek, röhejeseknek, idiótáknak nevezve őket, megvetését pedig – egyetemi tanári karrierjére és doktori címére utalva – azzal is értésükre adta, amikor azt mondta: jellemtelen bírálói a cipőfűzőjéig sem érnek fel. Robu a lázadásra közösségi oldalán úgy reagált: az újságírói hivatás nagyon fontos a társadalom számára, de ahogy nem mindenki nevezhető futballistának, aki a grundon labdázik, úgy nem mindenki újságíró, aki a nyilvánosság előtt megszólal, vagy publikál.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.