Hirdetés
Hirdetés

F. Iordache: Az Európai Bizottság semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet

F. Iordache: Az Európai Bizottság semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet Románia

Az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésből kitűnik, hogy az Európai Bizottság (EB) semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet – közölte kedd este az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke.

A volt igazságügyi miniszter meglátása szerint az EB kérései “abszurdak” és alkalmazásuk a román igazságszolgáltatási rendszer teljes leállásához vezetne. Ugyanakkor – véleménye szerint – azzal, hogy a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését kérik, kitűnik, hogy az EB túllép a csatlakozási szerződésben rögzített hatáskörén és semmibe veszi a romániai alkotmányos rendet.

Hirdetés
Hirdetés

A képviselő szerint az EB semmilyen magyarázatot nem ad arra, hogy miért kellene leállítani a módosított törvények alkalmazását, olyan körülmények között, hogy ezek egyes elemeit üdvözölte a Velencei Bizottság, mint olyanokat, amelyek erősítik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezek közé tartozik – állítja a bizottsági elnök – az ügyészek és bírák karrierjének szétválasztása és az államfő kizárása a legfelsőbb bíróság elnökének kinevezési folyamatából.

A korábbi állapotokhoz való visszatérés Iordache szerint azt jelentené többek között, hogy visszakerüljenek a törvényekbe az alkotmányellenesnek minősített szövegrészek, hogy az ügyészek és jogászok továbbra sem a tapasztalatuknak megfelelő ügyekkel foglalkozzanak.

“Miért akarja az EB, hogy megmaradjon a titkosszolgálatok befolyása az igazságszolgáltatásra? Egy ilyen, minden logikát nélkülöző ajánlást nem lehet életbe ültetni. Egy ilyen ajánlás hitelteleníti az EB-t” – állapítja meg a bizottsági elnök.

Iordache azt mondta: az MCV-jelentést kielemzi a parlament és állást foglal ezzel kapcsolatban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük