Felhívás!

Epidemiológus: csökkenőben van a járvány Romániában

Epidemiológus: csökkenőben van a járvány Romániában Románia

A fokozatos csökkenés fázisába lépett a koronavírus-járvány Romániában – jelentette ki Emilian Popovici, a Román Mikrobiológiai Társaság alelnöke a Digi24 keddi műsorában. Állítását azzal támasztja alá, hogy a vírus reprodukciós rátája 1 alá csökkent.

Annak ellenére, hogy az utóbbi 24 órában 1232 új esetet és 48 elhalálozást jelentettek, illetve 436 beteg fekszik az intenzív osztályon, a szakember szerint a járvány visszahúzódóban van, a helyzet további alakulása azonban az emberek viselkedésétől, a szabályok betartásától függ.

Popovici elmagyarázta, hogy amennyiben a reprodukciós ráta az 1-es érték fölött van, a járvány terjedése gyorsul, ha viszont 1 alá csökken, akkor javulnak a helyzet. A reprodukciós ráta ugyanis azt mutatja meg, hogy egy fertőzés hány további megbetegedést okozhat.

Az adatok alapján július 10-en az érték elérte az 1,21-et, majd fokozatos csökkenésnek indult, július 30-ra 0,96-ra mérséklődött.

Az epidemiológus szerint, ha a statisztikai modellek igaznak bizonyulnak, május óta először kezdett lassulni a járvány terjedése.

A szakember arról is beszélt, hogy az új esetek magas száma az elvégzett tesztekkel áll összefüggésben,  az intenzív osztályon fekvők és az elhalálozások számát pedig az eddig felgyűlt megbetegedésekből származnak.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.