Felhívás!

„Elvesztettetek két háborút, elveszítettétek a birodalmat, szevasztok!”

„Elvesztettetek két háborút, elveszítettétek a birodalmat, szevasztok!” Románia

Azt követően, hogy Traian Băsescu volt államfő, jelenleg az 5 százalékos parlamenti küszöb alatt tengődő Népi Mozgalom Pártja tiszteletbeli elnöke kijelentette, támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, az azonnali.hu interjú szeretett volna készíteni vele, és e-mailben elküldte a kérdéseit. Erre aztán Băsescu csapata tokkal-vonóval, azaz a kérdéseket is bent hagyva szétküldte a teljes interjút a teljes román sajtónak. Alább ebből idézünk.

– Ön azt mondja, már csak azért is ki kellene dobni a Fideszt az EPP-ből, mert támogatják a székely autonómiatörekvéseket, de közben megemlíti a nemzetközi szerződések áthágását is. Melyik ön szerint a súlyosabb ok a kizárásra?

– Mindkettő egyenlő mértékben. Először is az, hogy a Fidesz és a magyar elöljárók támogatják az autonómiát, amely ugyanakkor szembemegy a román alkotmánnyal, súlyos beavatkozás a szomszéd ország részéről Románia belügyeibe. Abban az időszakban, amikor Románia Sztálin akaratából kifolyólag a Szovjetunió fennhatósága alá került, létezett a Magyar Autonóm Tartomány, amely nagyjából a mostani Hargita, Kovászna és Maros megyék területét fedte le. A terület autonóm státuszát 1968-ban felszámolták, néhány évvel azután, hogy a szovjet hadsereg kivonult, és megtörtént az ország adminisztrációs újjászervezése. Nagyon különös, hogy Sztálinnak és a Fidesznek ugyanaz a víziója. Másrészt meg minden tagállam aláírta a csatlakozási szerződést, amikor belépett az EU-ba. Ebben világosan le vannak szögezve, hogy mik az EU hatáskörei, és mik a tagállamok hatáskörébe tartozó dolgok. Amikor aláír egy ország egy ilyen szerződést, akkor bizonyos fokig lemond a szuverenitásáról. Sajnos az elmúlt években a Fidesz egy szuverenista retorikát kezdett el használni, ez viszont nem illik egy EU-taghoz. És még nektek van problémátok, kedves szomszédok? Mit beszéltek ti folyton Trianonról? Mit gondoltok, kit fogtok ezzel meghatni? Fogadjátok el végre a történelmeteket! Elvesztettetek két háborút, elveszítettétek a birodalmat, szevasztok! A történelem nem egy olyan óra, amit vissza lehet tekerni.

– Van még párt, akit ki kellene ön szerint zárni a Néppártból? A Fidesz romániai szövetségese, az RMDSZ például?

– Az RMDSZ egy román párt, amely a román állampolgárok egy részét képviseli. Egy párt, amellyel mindig lehetett megoldásokat találni arra nézve, hogy megszilárdítsuk a Románia területén elő 18 kisebbség jogait. Azt hiszem, az RMDSZ részvétele a Néppártban jó dolog, ahogyan az is, hogy az RMDSZ bent van a parlamentben.

– Ha a Fideszt kizárnák, elég sok szavazatot veszítene a Néppárt. Ön szerint kit lehetne bevenni ahhoz, hogy pótolni lehessen ezeket?

– A Fideszt nem lehet pótolni, de még nincs minden elveszve. Előfordulhat, hogy március 20-ig a Fidesz elvégez egy önvizsgálatot, és visszavon néhányat az Európa-ellenes intézkedései közül. Ez ahhoz vezethet, hogy a Néppárt újra kielemezze a helyzetet a Fidesz kizárásával kapcsolatban. (…)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 15., 9:05
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Egy igazi szélkakas akár a nemzete, árulok voltak úgy az első mint a második világháborúban, azok ma is, reggel egyet mondanak este már mást..

 • User
  Dátum: 2019. március 15., 14:17
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nekem nem szevasztok, mert a flottáról még soha nem számolt el, sőt a kerti törpével is vájkáltak a zsebünkbe, amit állítólag csak kölcsön vettek, de még szimplán sem törlesztették. Megsiratta az 5 millió nyugdíjast akiket haszontalan kell eltartasson a bandájával. Lám ma már nem fakad sírásra az őszintesége…

 • User
  Dátum: 2019. március 17., 23:47
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Mert ,túlszerette’ őket.És már egyszer,1918 után már I.C.Bratianu magához ,ölelte’ őket és azóta nem akarnak a nagy román testvéri ,szeretetből’.És a kancsi rájuk vetette a kancsal szemét és csúnyának tartják,hiába pózol , tengernagy ‘ gúnyában. Lehet hogyha ő lett volna a Titanic kapitánya,az nem ment volna a jéghegynek,mert a hosszabbra látó szemével észrevette volna a jéghegyet.Így inkább Moldovára vetette.

 • User
  Dátum: 2019. március 18., 11:54
  ÉRTÉKELÉS: 12

  „ … Mert ,túlszerette’ őket. Drága románkáimnak becézte őket, ők maguk csak a moldávokkal szeretnének egyesülni. És már egyszer, 1918 után már I.C.Bratianu magához ,ölelte’ őket és azóta nem akarnak a nagy román testvéri ,szeretetből’. Ráadásul Bucuri – t csak utazási okmányokért látnák. És a kancsi rájuk vetette a kancsal szemét és csúnyának tartják, hiába pózol ,tengernagyi’ gúnyában. Pénzt kérne az úti okmányokért emelt áron, s a korábbiakért is, mert nem is gondolta, hogy a frissebben avatott polgárok csak átszállás miatt jönnek Bucuriba. Lehet hogyha ő lett volna a Titanic kapitánya, az nem ment volna a jéghegynek, mert a hosszabbra látó szemével észrevette volna a jéghegyet. Így inkább Moldovára vetette. Moldova marad a saját zsírjában, akaratával, létszámával, nyelvével a 10% – nál is kevesebb kisebbségek jogainak fenntartásával, ellenzékének a bajaival és a címeres zászlóval, amit Iliescu a törvényszabta időben elódázott.” És folytathatnánk…?