Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasította a szenátus a külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

Elutasította a szenátus a külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt Románia

Elutasította kedden a szenátus a Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) 34 szenátora által aláírt, Meleşcanu úr, május 26-a megköveteli az ön lemondását címet viselő indítvány 37 támogató szavazatot kapott, 69-en pedig ellene voksoltak a titkos szavazáson.

Az indítvány kezdeményezői a dokumentumban és a plénum előtt tartott felszólalásukban is arra hivatkozva kérték a külügyi tárca vezetőjének lemondását, hogy a miniszter „felelőtlen módon” szervezte meg a május 26-i európai parlamenti választást és referendumot a külföldi szavazókörzeteknél.

Hirdetés
Hirdetés

Mihai Goţiu USR-s szenátor az indítvány szövegének felolvasása után átnyújtott Meleşcanunak egy dossziét 120 ezer aláírással. A Declic közösség petíciójában szintén a miniszter lemondását követeli.

Teodor Meleşcanu felszólalásában elhárította a vádakat, és ismét hangsúlyozta: május 26-án elsősorban az okozott torlódást a külföldi szavazókörzeteknél, hogy az EP-választással egy időben referendumot is tartottak, amelyet későn írt ki az államfő, ugyanakkor az is nehezítette a szavazást, hogy a politikai pártok nagy része nem jelölt ki képviselőket mindegyik külföldi szavazókörzet választási bizottságába. Hozzátette, az is késleltette a voksolás menetét, hogy a szavazásra jelentkezők közül sokaknak nem volt érvényes útlevelük vagy személyazonossági igazolványuk. A külügyminiszter kiemelte még, hogy a hasonló helyzetek elkerülése érdekében haladéktalanul módosítani kell a külföldön történő szavazást szabályozó törvényt.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük