Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a parlament a 2023-as állami költségvetést

Elfogadta a parlament a 2023-as állami költségvetést Románia

Elfogadta a parlament együttes ülése szerdán a 2023. évi állami költségvetést, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

A büdzsé tervezetét 251 törvényhozó támogatta, 115-en ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló arányú többséggel szavazta meg a képviselőház és a szenátus szerdai együttes ülésén.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció egy hétnél rövidebb idő alatt, az ellenzéki módosító javaslatok túlnyomó többségét elutasítva fogadta el a kormány által december 8-án előterjesztett költségvetés-tervezetet.

Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök szerint a koalíció kiegyensúlyozott, realista költségvetést fogadott el, amely a gazdaság és a lakosság védelmét szolgálja.

“A vállalkozói szféra támogatására, a beruházásokra összpontosítunk, ugyanakkor a lakosok és főleg a kiszolgáltatott helyzetben lévők védelmét is szem előtt tartjuk” – jelentette ki a román kormányfő. Hozzátette: első ízben sikerült Romániában december közepe előtt elfogadni a következő évi költségvetést.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint is a kiegyensúlyozott a büdzsé, de az “energiaárak problémájának megoldása” – a villamos energia és gáz árának hatósági korlátozása – ellenére a jövő év még az inflációval folytatott harcról fog szólni.

Cătalin Drulă, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint a kiváltságosok érdekeit védő nagykoalíció, ígéretei ellenére adó- és járulékemelésekre épülő, “hazug és inflációgerjesztő” büdzsét szavazott meg, amely tovább növeli a következő generációkat terhelő államadósságot.

A szerdán elfogadott költségvetési törvény szerint a jövő évi román bruttó hazai termék (GDP) várhatóan 1552 milliárd lej (1 lej 82,89 forint) lesz. Az államháztartási hiány a tervek szerint az idei GDP-arányos 5,7 százalékról 4,4 százalékra mérséklődik, emellett arra számítanak, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya is 8,8 százalékról 8,5 százalékra csökken.

A GDP 7,2 százalékát fordítják beruházásokra, abszolút értékben 112 milliárd lejt. A költségvetés bevételei a GDP 34,8 százalékát teszik ki, a kiadások a GDP 39,2 százalékát. A bruttó átlagbér a bukaresti kormány becslése szerint jövőre eléri a 6789 lejt, a nettó átlagbér a 3972 lejt. A 2023-as költségvetés kidolgozásánál 9,6 százalékos átlagos inflációval számoltak.

A statisztikai intézet kedden azt közölte: az októberi megtorpanás után tovább nőtt az inflációs ráta Romániában, amely novemberben éves szinten elérte a 16,8 százalékot.

forrás: MTI

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük