Felhívás!

Elfogadta a parlament a 2021-es államháztartási törvényt

Elfogadta a parlament a 2021-es államháztartási törvényt Románia

Módosítások nélkül jóváhagyta a parlament együttes ülése kedden a Florin Cîțu vezette koalíciós kormány idei központi költségvetését.

A szociáldemokrata ellenzék által beterjesztett több mint 3500 módosító indítvány mindegyikét elutasította a jobbközép parlamenti többség. Florin Cîțu miniszterelnök szerint első alkalommal történt meg a rendszerváltás utáni három évtizedben, hogy egy költségvetés-tervezet “tisztán” kerül ki a parlamentből. Az ellenzék viszont “költségvetési diktatúrának” minősítette az összes módosító indítvány leszavazását.

Cîțu azt hangoztatta: kormánya a beruházásokra összpontosító, a központi és helyi közigazgatás reformját elindító, a tartós gazdasági növekedést megalapozó “felelős” büdzsét terjesztett a parlament elé, amely úgy mérsékeli a világjárvány idején elszabadult deficitet, hogy közben nem faragja le a béreket, és nem növeli az adóterheket.

A nyugdíjak és a családi pótlék emelésének elnapolása ellen tiltakozó szociáldemokrata ellenzék társadalomellenesnek, törvénytelennek és nemzetellenesnek minősítette a költségvetést, s a társadalmi szolidaritás teljes hiányával vádolta a kormányt.

A kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről felszólaló Miklós Zoltán, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja elmondta: serkentik az uniós pénzalapokból finanszírozható infrastrukturális beruházásokat, ezekhez a költségvetés biztosítja a szükséges előlegeket. Az RMDSZ a magyarok által lakott települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar vezetésű önkormányzatok projektjeinek finanszírozását is támogatta.

“Fontosnak tartottuk az egészségügyi infrastruktúra fejlesztését, ezért javaslatunkra a költségvetésbe jelentős kórházfejlesztések kerültek be azokban a városokban, ahol jelentős magyar közösségek élnek. Ezenkívül ipari parki fejlesztés szerepel a költségvetésben, ami RMDSZ javaslatra bekerült, illetve a repülőterek fejlesztése is javaslatunkra hangsúlyos szerepet kapott” – mondta a magyar közmédiának nyilatkozva Miklós Zoltán.

A keddi végszavazáson 234 képviselő és szenátor támogatta, 170 pedig ellenezte a 7,16 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számoló költségvetési törvényt. Románia a tavalyi évet 9,79 százalékos deficittel zárta.

A koalíciós pártok vezető képviselői méltatták az államháztartási törvényt

A koalíciós pártok vezető képviselői kedd esti közös sajtóértekezletükön méltatták a parlament által elfogadott államháztartási törvényt és társadalombiztosítási költségvetési törvényt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviseletében Florin Cîţu miniszterelnök azt mondta: “egy jó büdzsé, amely kiprovokálja a reformot”. Kijelentette: az, hogy a költségvetés tervezete egyetlen módosítás nélkül ment át a parlamenten azt jelzi, hogy egy “egységes koalíció” vezeti az országot.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes, a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség elnöke szerint a megszavazott büdzsé “a legambiciózusabb beruházási költségvetés”. Azt mondta: a költségvetés elfogadott formája azt bizonyítja, hogy ez a jobbközép koalíció “tiszteletben tartja a románokkal szemben a választási kampányban vállalt kötelezettségeit”.

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke “átgondolt, jól összeállított” költségvetésről beszélt, amely 7,1 százalékra csökkenti az államháztartási hiányt és “minden fontos területen beruházásokat irányoz elő”. Úgy fogalmazott: “a jövőbe kell tekintenünk”, és kijelentette: Romániában többéves költségvetésekre van szükség.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.