Felhívás!

Március 15-től bárki feliratkozhat az oltásra

Március 15-től bárki feliratkozhat az oltásra Románia

Március 15-től bárki feliratkozhat a koronavírus elleni oltásra, de az oltáskampánynak a teljes lakosság előtt megnyíló, várhatóan áprilisban kezdődő harmadik szakasza idején is elsőbbséget fognak élvezni az első két szakaszban kiemelt társadalmi rétegek képviselői – közölte keddi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghiță katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora.

Elsőként az egészségügyi dolgozók kaphatták meg a vakcinát, de ezzel párhuzamosan január közepén megkezdődött a kampány jelenleg is tartó második szakasza, amelynek során a 65 év felettieket, a krónikus betegeket és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóit oltják.

A második fázisban elvileg 5-6 millió állampolgár jogosult megkapni a védőoltást, tehát ez a szakasz távolról sem ért véget, ennek ellenére megnyitják a feliratkozás lehetőségét a teljes lakosság előtt, hogy egyetlen oltóközpontban se maradjanak kihasználatlanul a rendelkezésre álló dózisok – magyarázta a koordinátor.

Gheorghiță rámutatott: a teljes lakosság oltását feltételező harmadik szakasz előjegyzési időszakának kezdetén, március 15-én beüzemelik a – korábban beígért – várólistákat az internetes előjegyzési portálon. A feliratkozókat SMS-ben vagy e-mailben értesítik arról, hogy mikor kerülnek sorra az általuk kiválasztott oltóközpontban: az illetőnek 24 órája lesz visszaigazolni (lefoglalni) a felajánlott oltási időpontot.

Az előjegyzésnél a rendszer továbbra is elsőbbséget biztosít a második fázisra jogosult jelentkezőknek: a rendelkezésre álló oltások 75 százalékát a 65 év felettieknek és krónikus betegeknek, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak ajánlják fel, de ha egy-egy oltóközpontban nem telnek be a helyek, a rendszer értesíti azokat a – harmadik szakaszban beoltható – jelentkezőket, aki feliratkoztak az adott központ várólistájára.

Feltehetően április folyamán fogják beoltani Romániában az első olyan jelentkezőt, akinek nem biztosítottak elsőbbséget az oltáskampányban, az előjegyzési portálra ugyanis több mint egymillió olyan – második szakaszra jogosult – felhasználó jelentkezett be, akinek mindeddig nem sikerült időpontot foglalnia – részletezte a koordinátor.

Hétfő estig csaknem 947 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 729-ezren a második adagot is megkapták. A felhasznált vakcinák túlnyomó részét a BionTech/Pfizer szállította, február 4-e óta pedig csaknem 78 ezer Moderna-, február 15-től pedig 140 ezer AstraZeneca-vakcinát is beadtak.

Szerdán oltják be koronavírus ellen az egymilliomodik állampolgárt – jelentette be az oltáskampány koordinátora.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások