Felhívás!

FRISSÍTVE: Egy hónapra bezárják az úzvölgyi katonatemetőt

FRISSÍTVE: Egy hónapra bezárják az úzvölgyi katonatemetőt Románia

A csíkszentmártoni önkormányzati testület határozata alapján harminc napra bezárják a községhez tartozó Úzvölgye katonatemetőjét. FRISSÍTÉS: Hargita megye prefektusa megtámadta a döntést

A község tanácsának május 23-i rendkívüli ülésén hozott határozat fénymásolatát az egyik közösségi portálon publikálta az úzvölgyi kezdeményező bizottság egyik tagja kedden. A határozat szerint a zárva tartás idején csak a karbantartási munkálatokat végzők léphetnek be a temetőbe. Az önkormányzat Gergely András polgármestert bízta meg a határozat betartatásával. A határozatról Hargita megye prefektusát és a megyei rendőrséget is tájékoztatták.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke a közösségi portálon kedden azt közölte, hogy a temetőre érvényes látogatási tilalom szerdától lép életbe. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa kedvezőtlen fejleménynek tartotta, hogy a baloldali-liberális kormánykoalíció, amelytől a megoldást remélték, rosszul szerepelt az európai parlamenti választásokon.

Korábban nyilvánosságra került egy ortodox egyházi szervezet beadványa, mely arról tájékoztatja az osztrák-magyar temető román parcelláját kialakító Dormánfalva polgármesterét, hogy június 6-án 17 órától az egyesület az úzvölgyi katonatemetőben ünnepli a hősök napját, és felkéri a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a román parcella katonai ceremónia keretében történő felavatására.

Kedden délután a sepsiszentgyörgyi önkormányzati testület magyar tagjai tartottak informális kihelyezett ülést a temetőben. Antal Árpád polgármester az MTI-nek elmondta: a Székelyföldi Önkormányzati Tanács határozata értelmében minden nap egy-egy másik székelyföldi önkormányzat tagjai mennek ki a katonatemetőhöz. A polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy ma még nyitva volt a sírkert, és így a sepsiszentgyörgyi önkormányzat magyar képviselőivel együtt bejuthattak a sírokhoz. Hozzátette: magyar ügynek tartják a temető ügyét, ezért a román pártok képviselőit nem hívták meg a szimbolikus ülésre.

A polgármester fontosnak tartotta, hogy a temető körül minden nap legyenek magyarok, akik a jelenlétükkel is azt üzenik, hogy várják a román hatóságoktól a temetőháborítási ügy megoldását.

FRISSÍTÉS: A prefektus megtámadta a bíróságon a lezárásról szóló határozatot

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa törvénytelennek találja a csíkszentmártoni önkormányzat úzvölgyi katonatemető lezárására vonatkozó határozatát, és megtámadja a közigazgatási bíróságon.

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott erről szerdán. Mint pontosította: a déli órákban iktatják a bírósági keresetet, ami automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát.

A prefektus szerint a kormányhivatal jogászai szigorúan jogi vizsgálatnak vetették alá a szentmártoni határozatot, és nem egyéb szempontok szerint mérlegeltek.

“A határozat sérti az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot” – idézte az Agerpres a prefektust, aki szerint a jogalkotás technikáját szabályozó 2000/24-es törvényt is megsértette Csíkszentmárton a határozat meghozatalakor.

A prefektus bejelentésével egy időben Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere és Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke lánccal és lakatokkal lezárta a katonatemető kapuját, és kifüggesztette a temető harmincnapos bezárásáról szóló önkormányzati határozatot.

A zárásról készített kisfilmet az egyik közösségi portálon mutatták be. Amint Borboly Csaba közölte: három lakattal kapcsolták össze a láncszemeket: az egyik lakat kulcsát Gergely András polgármester, a másikét Tamás József római katolikus segédpüspök, a harmadikét a temetőben történt beavatkozást nyilvánosságra hozó Székely Virtus hagyományőrző egyesület fogja megkapni.

Hozzátette: akkor lehet majd kinyitni a temetőt, amikor mindhárom fél leveszi a lakatját. Borboly Csaba azt is közölte: kérésükre újabb és újabb román állami hivatalok állapították meg, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala törvénytelenül járt el. Beadványuk nyomán a közbeszerzési hatóság is megállapította a törvénytelenséget, és a Bákó megyei kataszteri hivatal is elismerte, hogy tisztázatlan a terület hovatartozása. Borboly Csaba hozzátette: ragaszkodnak a törvényesség helyreállításához.

Az Agerpres hírügynökség a román védelmi minisztérium alárendeltségében működő Hősök Emléke Országos Hivataltól származó adatokat is közölt, melyek szerint az úzvölgyi temetőben 149 ismert és nyolc ismeretlen román katona van eltemetve. A román hatóság szerint a temető a román katonák mellett 1155 idegen hadsereg katonáinak a hamvait őrzi. Utóbbiak közül 794 magyar, 108 német, négy orosz, három szerb, két osztrák, két olasz és 242 azonosítatlan.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2019. május 29., 14:44
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Azért Gyimesbükktől kissé távolabb van Úz völgye, minthogy 100 ezer ember csak úgy elmenjen oda. Az odavezető útról nem is beszélve.

  • User
   Dátum: 2019. május 29., 14:25
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Pont most kell bezárni. Ha pedig tájékozatlan vagy ne okoskodj. A tájékozottak tudják miért pont most. Honnan tudod hogy “100 meg 100 ember” akar kimenni? UI: A székely népet ne nevezd elmebetegnek te gyökér! Ezek szerint nem vagy székely még magyar se csak beszéled a nyelvünket .

 • User
  Dátum: 2019. május 29., 13:37
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Mielött a sirköveket fölállititták akkor kellet volna lépni.Ket éve tudtak rola!.Utolag most a ozokak eltüntetni nehez lessz.Föleg ugy,hogy a románság nagy részeazt hiszi mindig is ott voltak.