Felhívás!

Drágulhat a kenyér

Drágulhat a kenyér Románia

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt, de amiatt is, hogy a minimálbér 1450 lejre való emelkedése nyomán többet kell fizetni az alkalmazottaknak, írja az Agerpres.

Aurel Popescu, a Rompan malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének elnöke az Agerpresnek kifejtette, „az előjelek szerint emelkedhet még a kenyér ára ebben az időszakban, és ennek négy oka van. Elsősorban a búza ára március elsejétől 7–8 százalékkal nőtt a megnövekedett exportigények miatt. Másodsorban a minimálbér 1450 lejre való emelésével nőtt az alkalmazottak utáni kiadások összege (…) és be kell ismernünk, hogy a villamosenergia és a gáz ára is emelkedett tavalyhoz képest. Százalékban kifejezve elmondhatom, hogy 10 százalékos drágulásra lehet számítani” – magyarázta. Jelenleg egy tonna búza tíz százalékkal drágább, mint tavaly, 780–800 lejbe kerül. A liszt ára 850 lejről 1000 lejre nőtt tonnánként. A Rompan elnöke szerint egyes pékségek már megemelték az árakat.

Az elmúlt években csökkent a kenyérfogyasztás mértéke, egy év alatt az egy főre eső 98 kilogrammos fogyasztás visszaesett 96-ra, de még mindig az európai átlag fölött van, amely 82 kg/fő/év. Az ország pékségei havonta összesen mintegy 180 ezer tonna kenyeret adnak el.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások