Felhívás!

Miről szól a demokrácia?

Az Európa Tanács (ET) teljes mellszélességgel támogatja a román hatalom és ellenzék közötti párbeszédet, amely elengedhetetlenül szükséges az egészséges és stabil demokráciához – jelentette ki tegnap Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkárhelyettese, írja az MTI.

Bukarestben a Velencei Bizottság kezdeményezésére és a román elnöki hivatal szervezésében tartották meg A politikai hatalom és ellenzék együttműködése a demokráciában című nemzetközi konferenciát. A főtitkárhelyettes megállapította, hogy Romániában jelenleg van párbeszéd a hatalom és az ellenzék között, amit az ET támogat. Kifejtette, egy stabil és rugalmas demokráciához több alapvető követelmény érvényesülésére van szükség, így független igazságszolgáltatásra, szólásszabadságra, valamint a szabad társuláshoz és gyülekezéshez való jog biztosítására. Rámutatott: a hatalom és ellenzék politikusainak kötelességük elkerülni a politikai döntéshozatal megbénítását, és biztosítaniuk kell a demokrácia működtetését, hogy megvalósíthassák politikai programjaikat.

Pedro Agramunt, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke kifejtette, hogy a demokráciában a parlamenti többségnek tiszteletben kell tartania a jogállamiságot, és párbeszédet kell folytatnia az ellenzékkel. A demokrácia ugyanis nem a többség abszolút uralmáról szól – hangsúlyozta. Ugyanakkor rámutatott, hogy az ellenzék folyamatos parlamenti bojkottja a politikai élet romlásához vezet. Leszögezte: a választóknak a politikai rendszerbe vetett bizalmát csak akkor erősítheti meg a hatalom és az ellenzék, ha együttműködnek.

Klaus Johannis román elnök úgy vélte, hogy erős liberális demokráciában elfogadhatatlan akár a többség, akár a kisebbség diktatúrája, mert ennek következtében sérül a társadalmi egyensúly, valamint a társadalom jogállamiságon alapuló demokratikus működése.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.