Dragnea szerint a PSD nem vesztette el parlamenti többséget

Dragnea szerint a PSD nem vesztette el parlamenti többséget Románia

Liviu Dragnea képviselőházi elnök szerdán kijelentette, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) nem vesztette el parlamenti többséget, és hogy az ellenzék által tervezett bizalmatlansági indítvány nem fog célba érni.

Újságírói kérdésre válaszolva Dragnea azt mondta: “meglátjuk, hogy elvesztettük-e a parlamenti többségünket. Én azt mondom, hogy nem”. Szerinte a képviselőház szerdai plenáris ülésén, amelyen a Nemzeti Liberális Párt a házelnöki tisztségből való elmozdítását kérte, azért számoltak össze csak 148 szavazatot, mert “sok szociáldemokrata határon kívül van, sokan a folyosón voltak, és egyesek hiába nyomták meg a gombot azon a csodás rendszeren, az nem regisztrálta a jelt”.

A bizalmatlansági indítványra utaló kérdésre válaszolva Dragnea úgy felelt: “Semmi esélye. Mind fenyegetnek minket ezzel a bizalmatlansági indítvánnyal. Mégis mikor akarják benyújtani? Karácsonykor?”

A PSD elnökét Victor Ponta azon kijelentésére is reagáltatták a sajtó munkatársai, miszerint több szociáldemokrata párti politikus átigazolni készül a Pro Románia párthoz. “Így van, csatlakozzanak is hozzá, mert ő nagy politikus férfi. Láttam, hogy bújik Raluca Turcan szoknyája mögé” – mondta Dragnea.

Dragnea beszélt a képviselőházi elnöki tisztségből való menesztésére irányuló ellenzéki kezdeményezésről is, melynek hátterében szerinte Klaus Johannis államfő áll. A szociáldemokrata pártelnök rámutatott, nem ez az első alkalom, amikor az ellenzéki pártok kérik a házelnöki tisztségből való menesztését.

“Egy állami intézmény kényszerrel való átvételére tett újabb kétségbeesett és természetesen sikertelen próbálkozás tanúi lehettünk. Erővel, a törvények megszegésével akarták és akarják még mindig rátenni a kezüket a kormányra és Románia parlamentjére is” – fogalmazott Dragnea.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e információi, amelyek azt bizonyítják, hogy Johannis elnöknek köze lenne a leváltására irányuló kezdeményezéshez, Dragnea azt mondta, több liberális és volt szociáldemokrata párti törvényhozó is “azzal kérkedik”, hogy Johannis elnök támogatja őket a háttérből, ő biztatja őket arra, hogy mozgósuljanak és döntsék meg a kormányt.

Liviu Dragnea ama meggyőződésének is hangot adott, miszerint nem tekinthető véletlen egybeesésnek, hogy éppen szerdán idézték be kihallgatásra a korrupcióellenes ügyészségre a képviselőház másik szociáldemokrata alelnökét, Carmen Mihălcescut, így próbáltak ugyanis lehetőséget teremteni a liberális párti alelnök számára az ülés vezetésére.

Azt is megkérdezték az újságírók Dragneától, miért nem vezette ő szerdán a plénum ülését. Erre reagálva azt mondta, tudott az ellenzék tervéről, és hagyni akarta őket “érvényesülni”.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.