Művelt Románia elnevezéssel kezdeményezett átfogó oktatási projektet Klaus Johannis

Művelt Románia elnevezéssel kezdeményezett átfogó oktatási projektet Klaus Johannis Románia

Klaus Johannis román államfő közvitára bocsátotta szerdán az általa kezdeményezett, Művelt Románia elnevezésű, átfogó, hosszú távú oktatási projektet.

A kétéves munka eredményeképp összeállított projektet tízezer érintett (pedagógus, szülő és diák) megkérdezésén alapuló, az oktatási rendszer hiányosságait feltáró és a vele szemben támasztott társadalmi követelményeket felmérő konzultáció nyomán dolgozták ki, 60 közintézmény és civil szervezet szakértőinek bevonásával. A reformcsomag a 2018-2030-as időszakra fogalmaz meg oktatási és kutatási célkitűzéseket.

Az elnöki hivatalban rendezett szerdai eseményen Johannis – aki politikusi pályája előtt fizikatanár, majd tanfelügyelő volt Nagyszebenben – elnöki mandátuma egyik legfontosabb célkitűzésének nevezte a Művelt Románia projekt kidolgozását, amelyet meghatározónak tart a román nemzet sikere, az ország jövőjének megalapozása szempontjából.

Johannis szerint tarthatatlan az, hogy az elemi iskolát elvégző romániai diákok 40 százaléka funkcionális analfabéta, és a fiatalok 20 százaléka nem fejezi be kötelező tanulmányait. A rendszerváltás óta eltelt 28 évben 23 tárcavezető váltotta egymást az oktatási minisztérium élén. Az elnök szerint ideje már egy összenemzeti konzultációra alapozott össznemzeti stratégiát elfogadni Románia 21. század oktatási rendszere számára.

Johannis elmondta, a Művelt Románia projekt nem egyszerűen választási programjának része és nem csupán politikai célokat követ, hanem stratégiai jelentősége van. “A Művelt Románia egy stratégiai projekt, amely a 21. századi romániai oktatási rendszer alapjait kívánja felvázolni a jövő számára. A Művelt Románia nem törvénytervezet, nem egyszerű recept, nem egy politikai mese, és nem is az én választási programom – a Művelt Románia a mi Romániánk, mindannyiunké, és a jövő nemzedékeké” – mondta Johannis.

A szerdán bemutatott csomagról Johannis három hónapos közvitát akar folytatni a pártok, és a kormányzati intézmények bevonásával, egy olyan össznemzeti konszenzus megteremtése reményében, amely stabilitást és céltudatos fejlődést hozna a következő évtizedek romániai oktatásában.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.