Felhívás!

Botrányba fulladt Dragnea és Iordache leváltása a képviselőház éléről

Botrányba fulladt Dragnea és Iordache leváltása a képviselőház éléről Románia

Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alsóházi alelnök tisztségből való menesztésére tett javaslatot szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

A liberálisok alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan kérte, hogy erre vonatkozó javaslatukat vegyék fel a plénum szerdai ülésének napirendjére. A PNL azt is igényelte, hogy mivel az egyik javaslat Florin Iordachét érinti, a plénum ülését ne ő, hanem Marilen Pirtea liberális párti alelnök vezesse, illetve hogy a szavazás kézfelemeléssel történjen, mivel “számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az elektronikus szavazórendszer a képviselőház vezetőségének rendelkezései szerint működik”, ezért nem bíznak abban.

Florin Iordache ülésvezető erre reagálva azt mondta, semmiképpen nem fogja szavazásra bocsátani a PNL javaslatait. Iordache azzal érvelt, hogy a házszabály értelmében ahhoz, hogy egy javaslatot felvegyenek az ülés napirendjére, mindegyik frakció vezetőjének jóváhagyására szükség van, ez esetben pedig nem teljesül ez a feltétel. Hozzátette, a házszabály egy másik cikkelye kimondja, hogy a házelnök és helyettesének menesztését csak saját frakciója kezdeményezheti, illetve hogy az erre vonatkozó javaslatot előbb a házbizottsághoz kell benyújtani.

Ezt követően a többi ellenzéki párt kérte Iordache lemondását.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna arra hivatkozott, hogy a parlament szuverén, jogában áll szavazni az ügyben, ugyanakkor ama meggyőződésének is hangot adott, hogy Iordache “illegálisan vezeti” a szerdai ülést. Erre reagálva Florin Iordache felolvasta azt a dokumentumot, amelyben Liviu Dragnea őt bízza meg a házelnöki teendők ellátásával december 5-ére.

A Pro Románia elnöke, Victor Ponta felszólalásában felidézte a 2012. július 3-án történteket, amikor Roberta Anastasét leváltották a képviselőházi elnöki tisztségből. “Akkor a Demokrata-Liberális Párt frakciója nem értett egyet a javaslat napirendre tűzésével, a PSD azonban azt mondta, hogy a plénum szuverén, így szavazásra bocsátottuk a javaslatot, voksoltunk és leváltottuk Roberta Anastasét. Ugyanígy kell eljárni most is” – nyomatékosította Ponta.

A felszólalások után Raluca Turcan bejelentette, hogy amennyiben nem bocsátják szavazásra javaslataikat, a liberális törvényhozók parlamenti sztrájkba léphetnek.

Ezután rövid szünet következett, majd Marilen Pirtea liberális házelnök-helyettes lépett először a mikrofonhoz, és közölte, hogy szavazásra bocsátja az ülésidő egy órával való meghosszabbítására vonatkozó javaslatot. Iordache felhívta a PNL-s törvényhozó figyelmét, hogy nem ő vezeti az ülést, és felkérte, hogy foglaljon helyet a teremben. Az ellenzéki képviselők erre kézfelemeléssel jelezték szavazási szándékukat, és a pulpitus elé vonultak, majd tapsolni kezdtek. Iordache átadta a szót Daniel Suciu PSD-s frakcióvezetőnek, Pirtea azonban elállta az útját, nem engedte a mikrofonhoz férni. Miután több percen át sikertelenül próbálkozott, Iordache lezárta az ülést.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.