Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kormány az alkotmánybírósághoz fordul, ha Johannis nem nevezi ki a két új minisztert

A kormány az alkotmánybírósághoz fordul, ha Johannis nem nevezi ki a két új minisztert Románia

Megerősítette Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy a kormány az alkotmánybírósághoz fordul, amennyiben Klaus Johannis államfő továbbra sem nevezi ki a koalíció által javasolt új fejlesztési és szállításügyi minisztert, vagy nem szolgál magyarázattal ezzel kapcsolatban.

A Románia TV-nek nyilatkozó kormányfő szerint nemcsak a kabinetet, hanem az egész országot „kellemetlen helyzetbe hozza” az elnök a miniszterek kinevezésének halogatásával, hiszen így később kerül sor a tárcavezetők közötti átadás-átvételre, miközben javában zajlanak az előkészületek az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére.

Hirdetés
Hirdetés

„Azt hiszem, az Európai Unió történetében egyedinek számító esettel állunk szemben. Itt van előttünk ez az országprojekt, és mi ilyen nehéz helyzetben vagyunk, mert az államfőt nem érdekli, mikét vesszük át az EU-elnökséget. Patthelyzetben vagyunk jelenleg” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ha Johannis államfő továbbra sem nevezi ki a koalíció által javasolt új fejlesztési és szállításügyi minisztert, vagy nem szolgál magyarázattal ezzel kapcsolatban, az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

A kormányfő rámutatott, bár kellemetlen a helyzet, erre nem Brüsszelben keresi a megoldást.

„Meggyőződésem, hogy az Európai Bizottság elnöke és a biztosok is tájékozódtak a helyzetről. El kell magyaráznom nekik, miért jöttem a leváltott miniszterekkel” – mondta kedd este Dăncilă, aki a kabinet több tagjával együtt részt vesz szerdán Brüsszelben az Európai Bizottsággal tartandó együttes ülésen.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük