Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă: Liviu Dragnea nélkül is a PSD-ben lennék

Dăncilă: Liviu Dragnea nélkül is a PSD-ben lennék Románia

Liviu Dragnea nélkül is a Szociáldemokrata Pártban tevékenykedne – jelentette ki csütörtök esti sajtótájékoztatóján Viorica Dăncilă, az alakulat elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Egy újságíró azt kérdezte a PSD államfőjelöltjétől és elnökétől, hol lenne Liviu Dragnea nélkül. “Ugyancsak a PSD-ben” – felelte Viorica Dăncilă.

Felidézte, hogy még Liviu Dragnea előtt, 1996-ban lépett be a Szociáldemokrata Pártba. “Én vállalom a párt történetét, ahogy Klaus Johannisnak is vállalnia kell azon párt történetét, amelyhez tartozik, egy olyan pártét, amely megszorító intézkedéseket hozott és könnyekkel árasztotta el a nyugdíjasok és alkalmazottak arcát” – mondta Dăncilă.

Újságírói kérdésre válaszolva Dăncilă azt mondta, nem tudja, hogy a párt korábbi elnöke, Liviu Dragnea örült-e annak, hogy ő bekerült az államelnök-választások második fordulójába.

A PSD jelöltjét arról is megkérdezték a sajtó munkatársai, hogy melyik PSD-elnököt, illetve melyik államelnököt tartja a legjobbnak. Viorica Dăncilă azt válaszolta, mindegyik pártvezetőnek voltak “jó és kevésbé jó” oldalai. Kifejtette, az utóbbi 30 évből 19 éven át jobboldali elnökök vezették az országot, akik nem tettek jót Románia megítélésének, a PSD által támogatott államfők viszont jót tettek az országnak. “A PSD vitte be Romániát a NATO-ba, az EU-ba, és irányította az EU Tanácsának soros elnökségét” – sorolta Dăncilă.

Johannis a hatalom monopolizálására vágyik

Monopolizálni akarja a hatalmat Klaus Johannis államfő – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt elnökjelöltje.

Dăncilă azt mondta: Johannis “szócsöve”, Rareş Bogdan ügyészekkel fenyegeti őt. “Idézem: Dăncilă készüljön az ügyészekkel való vitára. Mit értsek ebből? Hogy ügyészekkel és ügyiratokkal fenyegetnek, mert vitára mertem kihívni az elnököt? Hogy Viorica Dăncilával is ugyanaz fog történni, ami Victor Pontával 2014-ben, amikor Klaus Johannis kihívója volt, vagy Dan Barnával, aki a második fordulóba akart bejutni, és büntetőjogi dossziéja lett? Nagyon sok itt az egybeesés, nagyon sok olyan dolog történik, ami nem normális egy uniós tagállamban. Egy hatalmi monopólium felé haladunk, ami Johannis elnök óhaja, aki azt akarja, hogy államelnöki minőségében Románia kormányát, Románia parlamentjét is vezesse, és teljhatalma legyen Romániában. Most, 30 évvel a kommunizmus bukása után egy diktátor államfőt láthatunk, aki birtokolni akarja a hatalmat, és felhasználni azt mindazok ellen, akik nem fogadják el az általa mutatott utat, és nem akarják alávetni magukat a parancsainak” – mondta Viorica Dăncilă a Szociáldemokrata Párt székházában tartott sajtótájékoztatóján.

A PSD elnöke azt üzente Johannis államfőnek, adjon nyilvános magyarázatot az egész ország előtt arra vonatkozóan, hogy Rareş Bogdannak honnan vannak információi az ügyészek szándékairól. ‘Megengedhetetlen, hogy egy politikai párt azzal álljon ki az emberek elé, hogy kit fognak kihallgatásra hívni az ügyészek, mit fognak tenni az ügyészek, ezzel szó szerint semmibe veszi az igazságszolgáltatás függetlenségét’ – vélekedett Dăncilă.

A volt kormányfő szerint mindez azt jelzi, hogy az államfő valójában “diktátor”, aki nem akar megjelenni egy nyilvános vitán, viszont ‘kiküldi hírnökeit, hogy bűnügyi dossziékkal és ügyészekkel való tárgyalásokkal fenyegessék kihívóját’.

“Ez egy precedens nélküli helyzet, amit senkinek sem szabad elfogadnia. Ma Viorica Dăncilă van soron, holnap egy másik román, aki nem ért egyet azzal, hogy csökkentik a nyugdíját vagy a fizetését. Mit fog tenni Klaus Johannis? Újabb hírnököt küld, aki ismét az ügyészekkel fog fenyegetőzni?” – tette fel a kérdést a PSD elnöke.

“Románia elnöke egy szélsőséges diskurzussal áll saját népe elé”

Szélsőséges és Európa-ellenes az a mód, ahogyan Johannis elnök viszonyul a Szociáldemokrata Párthoz – vélekedett Viorica Dăncilă.

Dăncilă azt mondta: Johannis kijelentése, miszerint mandátumának legnagyobb megvalósítása a PSD-kormány megbuktatása volt, “tragikus”. “Azt mondani, hogy államelnökként egy párt megsemmisítése a legfőbb célod, azt jelenti, hogy valójában csak a saját személyed érdekel, és hogy szélsőséges, Európa-ellenes a hozzáállásod. Mi most Európa-szinten a szélsőségesség, az antiszemitizmus, a xenofóbia ellen harcolunk, erre Románia elnöke egy szélsőséges diskurzussal áll saját népe elé. A PSD mögött olyan emberek állnak, akik haszonélvezői voltak a PSD-kormányzásnak. Mit fog tenni? Megsemmisíti őket is?” – tette fel a kérdést a volt miniszterelnök.

“Négy házam van, valamennyiről el tudok számolni”

Négy házuk van, amelyekből egyet szüleitől, egyet férje szüleitől örököltek – közölte Viorica Dăncilă.

“Mindenről el tudok számolni és ez a vagyonnyilatkozatomban is látható. Kilenc évig európai parlamenti képviselő voltam. A brassói ház 1999-ből van, a férjem 1999-től egy nagyvállalat igazgatója, 1999-ben kezdte a házat építeni, és el kell mondanom, hogy még ma sincs befejezve. A másik egy panellakás egy videlei szerény tömbházban, ez örökség az anyámtól, aki meghalt és nem volt más gyereke, és van egy másik szerény, falusi ház, amelyet férjem szüleitől örököltünk” – mondta Dăncilă.

Hozzátette, hogy ezekről a házakról mind el tud számolni.

“Kettőt közülük a szüleinktől örököltünk.Nem mondhatom, hogy szerencsém volt, vagy talán pechem volt, hogy nem sikerült óraadásból hat házat vásárolnom. Mindent a saját és a férjem munkája révén szereztünk” – hangoztatta a PSD államfőjelöltje.

Cîțu a tehetetlenségét leplezi a költségvetéssel kapcsolatos nyilatkozatával

Florin Cîţu tehetetlenségét leplezi a költségvetési hiánnyal kapcsolatos nyilatkozatával – állapította meg Viorica Dăncilă.

“Mi azzal számoltunk, hogy év végéig kormányon leszünk és tartani fogjuk a költségvetési hiánycélt. Ezeket a vádaskodásokat (…) hallottuk a tavaly is. Ugyanez a Vasile Cîţu azt mondta, hogy a költségvetési hiány 4% lesz, hogy nem férünk bele a költségvetési hiánycélba, és láttuk az Eurostat adatait: a 2018. évi hiány 2,96%. Ugyanez történik ebben az esztendőben is. Valójában el akarják rejteni tehetetlenségüket, el akarják rejteni azt a tényt, hogy nincs megoldásuk, el akarják rejteni az igazságot, nevezetesen azt, hogy nincs kormányprogramjuk, hogy valójában megszorító politikát akarnak bevezetni és (…) ezt a nehéz örökséggel magyarázzák” – hangoztatta Dancilă, aki cáfolta, hogy kettős könyvelést vezettek volna.

Sok sikert kíván Adina Văleannak

Sok sikert kívánt Viorica Dăncilă, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és államfőjelöltje Adina Văleannak, akinek uniós biztosi jelölését csütörtökön véleményezte pozitívan az Európai Parlament közlekedési és idegenforgalmi bizottsága (TRAM).

“Sok sikert kívánok Vălean asszonynak. Ismétlem, soha nem fogok az ország határain kívül bírálni egy vezető funkcióban levő románt. Még ha itthon Romániában politikai vagy választási nézetkülönbségek vannak is közöttünk, azt hiszem, hogy Románia határain kívül közös fellépésre van szükség, ha pozitív képet akarunk kialakítani hazánkról. Nem fogok úgy eljárni, mint Rareş Bogdan vagy Johannis, akik Brüsszelben kritizálták a kormányt és a kormány egyes tagjait. Ha akartam volna, megtehettem volna, mert az elnök áthágta Románia alkotmányát, és nem hiszem, hogy ilyen elnököt óhajtanának az Európai Unióban. De inkább Romániában csatázom ezzel az elnökkel, vitára hívom ki, remélem, nem fog félni és lesz benne önérzet” – mondta Dăncilă a PSD székházban tartott csütörtök esti sajtótájékoztatón.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük