Felhívás!

A jövő évi választási együttműködésről tárgyalt az MPP és az EMNP elnöksége

A jövő évi választási együttműködésről tárgyalt az MPP és az EMNP elnöksége Románia

A jövő évi választási együttműködésről tárgyalt az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége.

A két párt vezető testületének a Kolozsváron tartott szerdai együttes üléséről kiadott közleményt csütörtökön juttatta el mindkét párt sajtóirodája az MTI-hez.

A közlemény szerint a két párt vezetői áttekintették a szervezeteik működésének összehangolásával kapcsolatos lehetőségeket, és azt, hogy miként fűzhetnék szorosabbra együttműködésüket a 2020-ban esedékes önkormányzati és parlamenti választásokra.

A tanácskozás résztvevői kiértékelték a romániai államelnök-választás első fordulójának eredményeit, és egyetértettek abban, hogy mihamarabb ki kell terjeszteni a magyar-magyar párbeszédet Erdély valamennyi magyar politikai érdekvédelmi szervezetére.

“A Néppárt és az MPP elnökségei – az államelnök-választás első fordulós eredményeinek fényében – ismételten felszólítják az RMDSZ vezetőit, hogy legyenek partnerek az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum összehívásában” – áll a közleményben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékeként létrejött két kisebb párt között feszült volt a viszony az elmúlt időszakban, de a helyi szintű együttműködésükre is volt példa.

Az MPP 2014 márciusában együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ-szel, melyet 2016-ban úgy módosítottak, hogy az MPP két politikusa az RMDSZ jele alatt szerezhetett parlamenti képviselői mandátumot. Az EMNP mindvégig megőrizte ellenzékiségét. A két kis párt közeledése az MPP RMDSZ-től való eltávolodásával párhuzamosan történik. Az MPP októberben kizárta a soraiból Biró Zsolt korábbi elnököt, aki az RMDSZ-szel való együttműködési megállapodás aláírója és elkötelezettje volt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.