Felhívás!

Dăncilă: Johannis kérje Románia felvételét a schengeni övezetbe az EU-csúcson

Dăncilă: Johannis kérje Románia felvételét a schengeni övezetbe az EU-csúcson Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnök Klaus Johannishoz fordul annak érdekében, hogy az államfő a csütörtöki, nagyszebeni EU-csúcson kérje Románia felvételét a schengeni övezetbe, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) megszüntetését.

“Románia Nagyszebenben ad otthont az állam- és kormányfők csúcstalálkozójának, ez az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő országunk, de Európa jövője szempontjából is jelentős esemény. Az EU-elnökségi mandátum alatt Románia kormánya, a PSD-s és ALDE-s miniszterek minden alkalommal bebizonyították, hogy Románia és az EU érdekeit igyekeznek érvényesíteni, és hogy képesek olyan megoldásokat ajánlani, amelyeket minden tagállam megfelelőnek tart. Románia és a román állampolgárok érdekében megpróbáltam normális kapcsolatot kiépíteni a román állam egyik intézményével – ez a gesztus nem kérés volt, hanem a normalitás diktálta. De szembesülve a realitással azt látom, hogy Johannis elnöknek csak a személyes és választási érdek az, ami számít. Azt kérem Johannis elnöktől, hogy a nagyszebeni csúcstalálkozó során kérje országunk csatlakozását a schengeni övezethez, valamint azt, hogy szüntessék meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust, ugyanis minden találkozó konkrét eredményeket kell hogy hozzon az állampolgárok számára. Ennek a csúcstalálkozónak az eredményeiben felmutathatóak kell hogy legyenek Románia és a románok érdekei” – mondta a miniszterelnök a kormányülés kezdetén.

A kormány jóváhagyja ülésén a konvergenciaprogramot

A kormány szerdai ülésén jóváhagyja a 2019-re szóló konvergenciaprogramot, jelentette ki Viorica Dăncilă, hozzátéve, hogy az idei költségvetés tervezetében 2,78%-os deficit van előirányozva.

“A mai kormányülés napirendjén szerepel a konvergenciaprogram dokumentuma is, amelyet el fogunk majd küldeni az Európai Uniónak” – jelentette ki Viorica Dăncilă a kormányülés elején.

A konvergenciaprogram alapját a 2019 és 2021 közötti pénzügyi-költségvetési stratégia és a középtávú makrogazdasági tervezet adja, mondta Dăncilă, aki szerint Románia gazdasága tovább fog növekedni, és a “a beruházások mértéke is nőni fog, tekintve, hogy sikerült javítani az európai alapokból finanszírozott projektek gyakorlatba ültetésén, és a lakosság jövedelme is nőtt”.

“Románia ugyanakkor továbbra is kitart a 2024-es euróövezethez való csatlakozása mellett, és ennek érdekében konkrét lépéseket tettünk 2018-ban” – mondta még a kormányfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.