Felhívás!

Őrizetbe vették Madagaszkáron Radu Mazărét, Konstanca volt polgármesterét

Őrizetbe vették Madagaszkáron Radu Mazărét, Konstanca volt polgármesterét Románia

Őrizetbe vették szerdán a madagaszkári hatóságok Radu Mazărét, miután az Interpolon keresztül a román hatóságok nemzetközi körözést adtak ki a volt konstancai polgármester ellen – tájékoztatták szerdán az Agerpres hírügynökséget bírósági források.

A román rendőrség szerdán közölte, hogy a madagaszkári rendőrség tájékoztatása szerint hat napra letartóztatták azt a román állampolgárt, aki ellen hazájában 9 évi szabadságvesztésre vonatkozó bírósági ítélet született, és aki ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben.

Radu Mazăre, Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, sok közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

Legutóbb május 3-án született 9 év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó bírósági ítélet Radu Mazăre ellen vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt, ez a döntés azonban nem jogerős. Az ügyben Eduard Martin volt képviselő és Gabriel Strutinsky üzletember is érintett.

Ugyancsak nem jogerős az az ítélet, amely 2018 májusában született, és amely első fokon hat év és hat hónap börtönbüntetést rótt ki a volt konstancai polgármesterre több, Mamaián lévő telek áron alul való értékesítése miatt. A DNA szerint a volt polgármester több mint négymillió euróval károsította meg a konstancai önkormányzatot ebben az ügyben.

Mazăre 2017-ben elhagyta Romániát és bejelentette, hogy Madagaszkáron kért politikai menedékjogot.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások