Felhívás!

Ciucă: lesz pénz az új oktatási jogszabályokban előírt feltételek megteremtésére

Ciucă: lesz pénz az új oktatási jogszabályokban előírt feltételek megteremtésére Románia

A jövő évi költségvetésből meg tudják majd teremteni az új oktatási jogszabályokban előírt feltételeket – jelentette ki kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Ciucă egy oktatási tematikájú megbeszélésen mondta ezt, amelyet a Victoria-palotában tartottak az egyesületek és üzleti szféra képviselőinek részvételével.

A megbeszélésen az oktatási törvénycsomag bizonyos aspektusait vitatták meg, többek közt az oktatási rendszer finanszírozására, a szakoktatásra, a digitalizációra vonatkozó javaslatokat – derül ki a kormány közleményéből.

A kormányfő azt emelte ki, hogy a Képzett Románia programnak, amelynek irányelvei egybecsengenek az új oktatási törvénnyel, szilárd törvényi alapra van szüksége ahhoz, hogy tényleges fejlődést eredményezzen a jövőben.

A megbeszélés résztvevői hangsúlyozták a reformok gyakorlatba ültetéséhez szükséges finanszírozás jelentőségét, a korai iskolaelhagyás és funkcionális analfabetizmus visszaszorításának fontosságát, és egyetértettek abban, hogy vonzóvá kell tenni a szakoktatást és a duális képzést a munkaerőpiac alakulásának megfelelően.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök biztosította a résztvevőket, hogy jövő évi költségvetésből meg tudják majd teremteni az új oktatási jogszabályokban előírt feltételeket. Azt a vállalást, hogy a költségvetés 15 százalékát oktatásra fordítják, 2027-ig, fokozatosan fogják teljesíteni.

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter arról számolt be, hogy az egymilliárd lejes költségvetésű, a korai iskolaelhagyás visszaszorítását célzó intézkedéscsomagot első szakaszban 1400 érintett iskolában ültetik gyakorlatba. A tanulói ösztöndíjakra elkülönített keret tízszeresére, 270 millió lejről (ennyi volt 2020-ban) 2,7 milliárd lejre emelkedik 2023-ra.

A kormány elképzelése szerint az iskolai meleg ebéd bevezetésével, a tanári pálya népszerűsítésével, a szakoktatás finanszírozásával, a szakiskolák korszerű felszerelésével sikerül majd megállítani a korai iskolaelhagyást.

A megbeszélésen a kormány képviselői mellett civil szervezetek, kereskedelmi kamarák, oktatásra szakosodott vállalatok, az UNICEF, vállalkozói egyesületek képviselői és cégvezetők vettek részt.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 2., 18:12
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Iskolai meleg ebéd?! Olyan lesz mint a kifli program!!! Jobb lenne ha a szülőt fizeti meg a munkahelyén, ők meg tejbe, vajba fürösztenék a gyereket, az 1-2 gyerek mellé még vállalnának ……
  Vonzóvá tenni a tanári pályát?! Hogy?! Szük 3.000 fizetéssel és annyi vizsgával, hogy 30as éveire a pedagógus kiég😎
  A gyerek szállítási költségeit, munkafüzeteit, esetleg tanévenként 1 kirándulást sem támogatnak!!!! A covidig wc papír és sok helyen még a víz sem volt biztosított! Românie educată…..