Felhívás!

Év végén lesznek eredmények

Év végén lesznek eredmények Kovászna megye

Közel 197 ezer személy töltötte ki a népszámlálási kérdőívet Kovászna megyében, ez a becsült lakosság 99,5 százalékát teszi ki. Ezzel Háromszék – az országos rangsort tekintve – várhatóan az első 10 megye között van.

A megye településeinek túlnyomó részén elérték a becsült lakossági számot, néhány helyen több százalékkal túl is lépték azt. Sepsibükszádon és Zabolán a becsült lakosság 98 százaléka töltötte ki a kérdőívet, Sepsibodok, Hidvég és Kommandó 97 százalék, Kovászna 96 százalék, Uzon 95 százalék, Barót 93 százalék, Torja 92 százalék, Ozsdola és Kézdivásárhely 91 százalék, Sepsiszentgyörgy 89 százalék. Régiós bontásban Bodza-vidéken 107 százalék, Orbaiszéken és Erdővidéken több mint 101 százalék, Sepsiszéken 100,7 százalék, Kézdiszéken pedig a lakosság 98,81 százaléka valamilyen formában kitöltötte a népszámlálási kérdőívet.

– Azt vállaltuk, hogy segítjük a népszámlálást, és nyilvánvaló volt a szándékunk: egyetlen magyar ember se maradjon ki az összeírásból. Kovászna megye az önkitöltési szakaszban országos szinten a második helyen végzett – összegzett Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. – Most pedig, a népszámlálás lezártával, úgy értékeljük, hogy a becsült lakosság közel 100 százalékát tudták megszámolni. Bizonyossággal állíthatjuk, hogy a megyében a magyar embereket sikerült összeírni.

Köszönjük az RMDSZ munkatársainak, önkormányzati vezetőknek, népszámosoknak, az önkénteseknek, kollégáinknak a munkát. A háromszéki embereknek meg köszönjük, hogy az eddigi felhívásainkra – legyen az a magyarországi választások, vagy a népszámlálás – nyitottsággal reagáltak és együttműködtek velünk. Jó látni, hogy Háromszéken megértették a népszámlálás lényegét, hogy magyar közösségünk így tudja felmutatni súlyát.

Bodor László ügyvezető elnök a kihívásokról ejtett szót. „Romániában lassan hozzászokunk, hogy minél hosszabb ideig készítenek elő valamit, annál bonyolultabb lesz a kivitelezés. Ez történt a népszámlálás esetében is, az önkitöltési fázisban az első két hétben egyszerűen nem működött a rendszer, a lekérdezési szakaszban meg olyan lassú volt, hogy különböző alternatív megoldásokat kellett bevezetni. Mindezek ellenére, Háromszéken összességében sikeresnek ítéljük a népszámlálást, hiszen elértük az RMDSZ elsődleges célját: hogy a magyarok száma a realitást tükrözze. Így a bürokrácia miatti bosszúságokat félretéve, szeretnénk megköszönni a háromszéki embereknek, hogy nyitottsággal és megértéssel viszonyultak felhívásainkhoz. Év végén számíthatunk előzetes eredményekre, miután a statisztikai hivatal elvégzi a különböző súlyozásokat” – összegezte az ügyvezető elnök.

(Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet sajtóirodája)

Fotó: depositphotos.com

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.