Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kitiltják a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környékéről a medvéket etető személyeket

Kitiltják a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környékéről a medvéket etető személyeket Kovászna megye

Kitiltják a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp környékéről azokat, akiket rajtakapnak, hogy etetik a medvéket – ígéri keddi Facebook-bejegyzésében Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés

Dósa Elek Levente kétnyelvű, nagybetűs felhívásban kéri az embereket, hogy ne etessék, ne fotózzák és ne filmezzék a medvéket.

„Ezennel ígérem, akit rajtakapok, hogy eteti őket, a rendszámtáblára érkező büntetés mellé, „ajándékba” fogja kapni a Szent Anna-tó és Mohos tőzeglápból való KITILTÁST, akár magánszemély, akár turisztikai szolgáltató az illető! ELÉG VOLT!!!” – olvasható a bejegyzésben, amely alatt egy videofelvétel is megtekinthető. A felvételen egy álló autó látható, mellette egy medve, amely hirtelen nekiugrik a gépkocsi oldalának.

A Pro Szent Anna Egyesület igazgatója úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy a felvételt nagy távolságból készítette egy holland turista, így nem kivehető, hogy az autóból etetik-e az állatot, vagy valaki a kezét nyújtja-e felé, de mindenképpen arra ingerelték vele a ragadozót, hogy a kocsinak ugorjon.

Dósa Elek Levente arról is beszámolt, hogy néhány nappal ezelőtt felelőtlen kirándulók a tiltás dacára piknikeztek a környéken, és az ételszagra megkörnyékezte a kiterített pokrócot egy anyamedve a bocsával. A kirándulók megijedtek és elszaladtak, a nagyvad pedig elcsente a hátizsákjukat, majd visszavonult. Ezek után muszáj kérni az elköltöztetését, mert abban a pillanatban, hogy emberi eledelhez jut, a medve veszélyessé válik – magyarázta az igazgató.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az emberek rosszat tesznek a nagyvadak etetésével, mert rontják túlélési esélyeiket vadon élő körülmények között. Ugyanakkor saját életüket is veszélyeztetik, mert a ragadozó kiszámíthatatlan, bármikor támadásba lendülhet.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. augusztus 2., 18:24
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Eddig ők etették, most tolvajt kiáltanak!!!
  Egy olyan helyre mint a Szent Anna környéke jobban vigyázhatna az állam!!!
  Olyan 80as évek beli hangulat, 0 fejlesztés. A 20 lejeket lenyúlják az embertől és ennyi! Ezért mit kap a halandó?! Szégyen!!! ÁLLAMOSÍTANI!

  • User
   Dátum: 2022. augusztus 3., 16:53
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Szeretném én vissza azt a 80’s évek béli hangulatot… Csak a kis menedékház, kevés ember, semmi autó, sátorozás a tó mellett – gyönyörű volt. Évekig jártam oda a szüleimmel. Ha rajtam múlna, én az utat számolnám fel, és csak az menjen oda, akit elvisz a lába. Mert azok biztosan olyan emberek, akik tisztelik a természetet.

 • User
  Dátum: 2022. augusztus 2., 20:19
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na,ez a Pro Szent Anna Egyesület ugy dogoljon meg ,ahogy van.Ok lobbiznak,hisztiznek a termeszetert?Az utat is le zartak,nem lehet lemenni a to melletti parkoloba.Amikor le zartak,arrol volt szo,hogy a rokkantak le tudnak majd autoval menni,na de mindez csak alom.Amig lehetett furodni a toba,addig nem volt problema az alga,a zold viz. De a Laci bacsi gondolta,hogy kicsi penzt csinal belole,igy betelepitett tobb tizezer torpe harcsat,es most nem tudnak mit kezdeni veluk. A parkolo dijat el veszik,de hogy valamit csinalnanak erte,azt nem,ugyahogy a vargyasi almasi barlangoknal is.Hat persze,az is a Hargita megyeiek sara.A medvekrol meg annyi,hogy szeditik onnan ide,innen oda,de nem szabad vadaszni mert kihalasban levo vedett allat,igy nemhogy nem tudjak,de nem is akarjak tudni a letszamukat,mert ha tudnak,akkor mar nem lenne veszelyeztetett,es akkor az erteke sem ennyi lenne a halasz-vadasz egyesuletnek.