Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ciucă: a nyugdíjakat nem lehet sem fokozatosan, sem differenciáltan megemelni

Ciucă: a nyugdíjakat nem lehet sem fokozatosan, sem differenciáltan megemelni Románia

A nyugdíjemelésnek 15 százalékosnak kell lennie – jelentette ki hétfőn a parlamentben Nicolae Ciucă kormányfő.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke ezt azzal indokolta, hogy a nyugdíjemelésnek fedeznie kell az inflációt.

Beszámolója szerint az idén bevezetett szociális intézkedések jövőre is érvényben maradnak, így például az alacsony jövedelműek továbbra is kéthavonta 50 eurós vásárlási utalványt kapnak majd.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy a nyugdíjakat nem lehet sem fokozatosan, sem differenciáltan megemelni, mert alkotmányellenes lenne.

Módosítanák a tűzifa árát korlátozó sürgősségi rendeletet

A kormányfő ugyanakkor javaslatokat vár a környezetvédelmi minisztériumtól a tűzifa árát korlátozó sürgősségi rendelet módosítására.

Nicolae Ciucă elmondta, hogy ezt a jogszabályt az állami erdészeti vállalattól, a Romsilvától kapott adatok alapján dolgozta ki a kormány. Ezek szerint akkor a lábon álló fa értéke 200 lej volt köbméterenként, ezért szabták meg a tűzifára a köbméterenkénti 400 lejes ársapkát. Ez viszont problémát jelentett azoknak a kereskedőknek, akik nagyobb mennyiségű készletet halmoztak fel a korábbi áron megvásárolt fából – magyarázta.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: várja a környezetvédelmi minisztérium álláspontját arról, hogy hibázott-e a sürgősségi rendelet kidolgozásakor.

forrás: Agerpres

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük