Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Herszonban hivatalosan felvonták az ukrán zászlót

Herszonban hivatalosan felvonták az ukrán zászlót Külföld

Hivatalosan felvonták az ukrán zászlót hétfőn az orosz megszállás alól felszabadított dél-ukrajnai Herszon városában, az eseményen jelen volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője az Instagramon.

A zászlófelvonást Ukrajna himnusza kísérte – számolt be az Ukrainszka Pravda hírportál. A felszabadult Herszont Zelenszkijjel együtt meglátogatta Jermak, továbbá Kirilo Timosenko és Roman Masovec, az elnöki iroda helyettes vezetői, Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója, valamint több kormánytag is.

Volodimir Zelenszkij beszédet mondott a városban állomásozó ukrán katonaság előtt – közölte a Reuters. Az ország déli részén fekvő, hónapokig megszállás alatt lévő városból a napokban vonultak ki az orosz fegyveres erők.

A Herszon főterén alakzatba felsorakozott katonák előtt Zelenszkij kijelentette: „Haladunk tovább. Készek vagyunk a békére, békére az egész ország számára”.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a NATO-nak és más szövetségeseinek az Oroszország elleni háborúban nyújtott támogatásukért, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoktól kapott mozgékony rakétatüzérségi eszközök (HIMARS) komoly segítséget jelentenek Kijev számára.

A jelentések szerint a városháza előtti téren a polgári lakosság, szülők és gyerekeik is összegyűltek ukrán zászlókat lobogtatva vagy vállukra borítva. Percekkel Zelenszkij érkezése előtt Herszon központjában ágyúzást lehetett hallani, és a beszéd után újabb tüzérségi lövöldözés volt hallható.

Az ukrán csapatok pénteken vonultak be Herszonba az orosz csapatok kivonulása után.

forrás: MTI

fotó: Illia Ponomarenko/Twitter

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük