Felhívás!

Ciolacu: nincs élelmiszerválság Romániában

Ciolacu: nincs élelmiszerválság Romániában Románia

Romániában nincs élelmiszerválság, a lakosságot támogató intézkedéscsomagba pedig az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot is segítő intézkedéseket is belefoglalt a kormánykoalíció – jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét hétfőn arról kérdezte a sajtó, hogy a hatóságok milyen támogató intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy az élelmezési problémákat elkerüljék.

“Romániában nincs élelmiszerválság” – szögezte le Ciolacu, hozzátéve, hogy az inflációt és a drágulásokat az ellátási lánc akadozása is befolyásolta.

A szociáldemokrata elnök szerint a kormánykoalíció az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot is támogató intézkedéseket is belefoglalt a szociális és gazdasági intézkedéscsomagba, például bónuszt helyezett kilátásba azok számára, akik belföldön dolgozzák fel a termékeket.

“Ez az első alkalom, hogy 10 százalékos bónuszt juttatunk azoknak, akik belföldön dolgozzák fel a termékeket. Ennek az intézkedésnek azonban nem jelentkezhet a hatása azonnal, hiszen még a termést sem takarították be. Legyünk türelmesek” – szögezte le Ciolacu.

Az inflációt továbbra is befolyásolják az energiaárak

Ciolacu arról is beszélt, hogy az inflációt továbbra is befolyásolják az energiaárak.

A PSD elnökétől azt kérdezték az újságírók, hogyan kommentálja a rekordszintű, 13,8 százalékos inflációt.

“Az inflációt továbbra is az energiaárak befolyásolják, mivel a vállalatoknak még nem sikerült lezárniuk a kompenzálások fejezetét. Lehetséges, hogy ha az energiaügyi minisztérium lezárja ezt a fejezetet az energiakompenzációval, az infláció elkezd csökkenni, de akkor majd szembe kell néznünk az euróövezetből érkező inflációval” – válaszolta Ciolacu.

Megjegyezte, hogy az infláció csökkenése attól függ, hogy “mennyire jól mozog az energiaügyi minisztérium az elkövetkező időszakban”.

Elmondta még, hogy a kormánykoalíció képviselői további megoldásokat keresnek az alacsony jövedelmű lakosság támogatására.

Június elsejéig meg kellene hozni több adóügyi intézkedést

Marcel Ciolacu szerint június 1-jéig meg kellene hozni több adóügyi intézkedést, hogy a jövő évi állami költségvetést ezekre lehessen építeni, tekintettel arra, hogy az adótörvénykönyv módosításait hat hónappal a hatályba lépés előtt kell végrehajtani.

“Még mindig úgy gondolom, hogy legalább az energiaárak területén azonnali hatállyal be kellett volna vezetni egy árszabályozást. Mint láthatjuk, a kompenzáció hatásai késve mutatkoznak. Ha bevezettük volna a szabályozást, a hatása már másnap érezhető lett volna, és talán nem jutottunk volna ilyen mértékű inflációhoz” – fejtette ki Ciolacu a PSD székhelyén.

Hangsúlyozta, a kormány nem fog új adókat és illetékeket bevezetni az elkövetkező időszakban, viszont javult az adóbeszedés szintje és üteme.

Ciolacu hozzátette, hogy továbbra is támogatja a progresszív adó bevezetését.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások