Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötven unokával és dédunokával büszkélkedhet a világ legidősebb emberének tartott asszony

Ötven unokával és dédunokával büszkélkedhet a világ legidősebb emberének tartott asszony Külföld

A 128. születésnapját ünnepli egy Dél-Afrikában élő asszony, Johanna Mazibuko. Elmondása szerint a hosszú élet titka az, hogy boldog családban élt hét gyermekével és félszáz unokájával és dédunokájával együtt, illetve, hogy hús helyett sok sáskát fogyasztott.

Hirdetés
Hirdetés

A Dél-Afrika északnyugati tartományában, Klerksdorpban élő Johanna Mazibuko a napokban ünnepelte 128. születésnapját. Iratai szerint ugyanis 1894. májusában született.

Matlosana város polgármestere nemrég kezdeményezte, hogy az asszony bekerüljön a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legidősebb élő embere.

Az idős asszony tizenkét testvérével Ottosdal városában élt egy kukoricafarmon. Ő a legidősebb, de három testvére is él még. Bár gyermekkorára már nem emlékszik jól, de arra igen, amikor sáskajárás volt a farmon, ahol éltek. A család számára ezek a rovarok jelentették az élelemforrás jó részét. Mazibuko asszony szerint teljesen olyan volt az ízük, mint a húsé – írja cikkében a Daily Star.

Johanna étrendje főleg friss tejből és vadspenótból állt. Az asszony elmesélte, hogy a mai korral az ő étkezése is megváltozott. Modern ételeket eszik, de nagyon hiányoznak neki azok az étkek, amin felnőtt.

Johanna családot alapított, hozzáment egy idősebb özvegyemberhez, Stawana Mazibukóhoz, bár arra már nem emlékszik, hogy mikor. Férjétől hét gyermeke született, akik közül kettő ma is él, és a szépkorú matróna összesen 50 unokával és dédunokával büszkélkedhet.

Az asszony világ életében keményen dolgozott, háztartási munkát végzett a farmokon. Az egészséges táplálkozás és az aktív élet mellett valószínűleg a kiegyensúlyozott családi lét is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Mazibuko ilyen szép kort megélt.

Hallása már nem olyan jó, viszont látása még mindig nem hagyta cserben. Az idős asszonyról a mai napig egy ápoló gondoskodik, aki 2001 óta él vele.

(Hirado.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük