Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Cîmpeanu: valamennyi szakértővel konzultáltunk az új tanügyi törvények tervezeteiről

Cîmpeanu: valamennyi szakértővel konzultáltunk az új tanügyi törvények tervezeteiről Románia

Az oktatási minisztérium valamennyi szakemberrel konzultált öt és fél éven keresztül a Képzett Románia projektről – jelentette ki hétfőn Sorin Cîmpeanu.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24-nek nyilatkozva a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az új tanügyi törvények tervezetei a Képzett Románia projektre alapulnak, amelynek a végleges jelentése tavaly júliusban készült el. Hozzátette, hogy a jogszabályok közvitája azért késlekedett, mert közbeszólt a világjárvány, majd az ukrajnai háború.

A miniszter arra a petícióra reagált, amelynek aláírói Sorin Cîmpeanu “sürgős” menesztését kérik Klaus Iohannis államfőtől, és felszólítják az oktatási tárcát a tanügyi törvények tervezeteinek visszavonására. Elmondta, hogy ő nem tartja magát arrogánsnak, mint ahogy a petíció aláírói állítják, kész “kitartóan és érvekkel” elmagyarázni bármilyen közérdekű kérdést az oktatás szakterületéről.

Cîmpeanu közölte: jelenleg a minisztérium elemzi az új tanügyi törvények közvitáján beérkezett több ezer indítványt. Elmondta, hogy a 43 át tartó közvita keretében tartott 75 szakmai találkozón nagyon jó javaslatok hangzottak el, és ezeket bele is foglalják a tervezetekbe.

A miniszter szerint a petíciók megfogalmazása egy állampolgári jog, amit tiszteletben tart. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az új tanügyi törvények végleges változatáról nem az oktatási tárca, hanem a parlament fog dönteni.

Elmondta azt is, hogy kedden egyeztetni fog a prefektusokkal és a megyei tanfelügyelőségek képviselőivel az iskolakezdésről. Ezen a találkozón részt fog venni Nicolae Ciucă miniszterelnök is.

A Soron Cîmpeanu leváltását célzó petíció aláírói szerint az új tanügyi törvények tervezeteiből hiányzik a jövőkép és a koherencia, és a minisztérium nem konzultált róluk a nagyobb egyetemek szakértőivel.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.