Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Cîmpeanu: a tanárok fizetése nem lehet kisebb az országos átlagbérnél

Cîmpeanu: a tanárok fizetése nem lehet kisebb az országos átlagbérnél Románia

Csak az alkalmazásukhoz szükséges költségvetési források biztosításával hajthatók végre az új tanügyi törvényekben célul kitűzött változtatások – jelentette ki pénteken Râmnicu Vâlceán az oktatási miniszter.

Hirdetés
Hirdetés

Sorin Cîmpeanu a Vâlcea megyei pedagógusok, diákok és szülők képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen.

A miniszter elmondta: bármilyen “merészek, logikusak és zseniálisak” lehetnek az új közoktatási és felsőoktatási törvénytervezetébe foglalt változtatások, ezeket nem lehet megvalósítani megfelelő finanszírozás nélkül. Emlékeztett arra, hogy a jogszabályok egyik előírása szerint egy kezdő tanár fizetése nem lehet majd kisebb az országos bruttó átlagbérnél.

“Ha ezt az előírás kikerül a tervezetekből, akkor nem tudok majd önök elé állni, és azt mondani, hogy amiket a törvényekbe foglaltunk, azok meg is fog valósulni. De addig, amíg ez a cikkely létezik, addig az önök szemébe nézve el szeretném mondani, hogy a törvényben foglaltak megvalósíthatók és meg is valósulnak, azzal a feltétellel, hogy létezzenek ehhez költségvetési források” – fogalmazott Cîmpeanu.

A miniszter közlése szerint az új tanügyi törvénybe foglalt intézkedések végrehajtásához legalább a kétszeresére kellene növelni az oktatási tárca költségvetését. Csupán az közoktatási törvény alkalmazásához 31 milliárd lejre van szükség, miközben a minisztérium idei büdzséje 30 milliárd lej. Ennek az összegnek a felét a pedagógusok béremelésére fordított összeg teszi ki – sorolta az adatokat Cîmpeanu. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 15., 13:34
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Sok helyen nem kapjak meg a 3000 lejt, pedig dolgoznak hetvegeken, hivatalos unnepnapokon, 2 valtasban, evi 18-20 nap piheno szabadsagot kapnak es minden oraban nincs 10-20 perc pihenes, ha nincs hatekony termeles, akkor az elbocsatas biztos. A tanugyben lehet latni a tanulok felkeszultsegi szintjet. A tanaronak van evi 4 honap szabadsaguk es nem dolgoznak heti 40 orat. Most a vallsagos helyzetben jobban erzodik a vasarloero gyengulese es sokan kell majd valtoztassanak a megszokot eletmodjukon, a szegeny ember nem hozz a vilagra uj gyereket, taln lemond az udulesrol, a kozep osztaly talan leroviditi a 7-8 napos udulest, stb. A valoban gazdagok meg jobban meggazdagodnak, mert a vallsag idejen a vagyon elvandorol egyik ember zsebebol a masik ember zsebebe.