Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kedvezően véleményezte az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket a CSM

Kedvezően véleményezte az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket a CSM Románia

Többségi szavazattal kedvezően véleményezte pénteki ülésén a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket – tudta meg az Agerpres a testületből származó forrásokból.

Hirdetés
Hirdetés

A CSM tagjai közül tizenhárman támogatták, hatan – Cristian Ban, Florin Deac, Mihai Bălan, Tatiana Toader, Gabriela Baltag és Evelina Orina – elutasították a jogszabályokat. A testület álláspontja konzultatív jellegű, a kormány és a parlament sem köteles figyelembe venni.

Az igazságügyi minisztérium július 22-én küldte át véleményezésre a CSM-nek a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve az Igazságszolgáltatás Legfelsőbb Tanácsának megszervezéséről szóló törvényt módosító tervezeteket.

Ezek első változatai 2020 szeptemberétől 2021 áprilisig közvitán voltak, amelynek lejárta után többször is módosultak a beérkezett javaslatok figyelembevételével. Majd 2021 második felében átkerültek a CSM-hez véleményezésre, de az igazságügyi tárca ugyanabban az évben visszavonta a tervezeteket, mert előbb láttamozniuk kellett ezeket az illetékes minisztériumoknak is. A CSM-hez végül a tervezeteknek az a változata került át idén júliusban, amelyeket az igazságügyi minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetve dolgozott ki.

Idén tavasszal a tervezeteket közvitára bocsátotta, és összesen 868 módosító javaslat és észrevétel érkezett a minisztériumhoz. Többek között a CSM, a legfőbb ügyészség, a legfelsőbb bíróság, a korrupcióellenes ügyészség, a bírák és ügyészek szervezetei nyújtottak be módosító indítványokat.

Az igazságügyi törvények módosítása az Együttműködési és Ellenőrzés Mechanizmusban foglalt kötelezettségvállalások egyike, és célkitűzésként szerepel az országos helyreállítási tervben is – emlékeztetett egy korábbi közleményében az igazságügyi minisztérium. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.