Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cáfolja a miniszterelnök, hogy amnesztiáról szóló rendeleten dolgozna a kormány

Cáfolja a miniszterelnök, hogy amnesztiáról szóló rendeleten dolgozna a kormány Románia

Cáfolta Viorica Dăncilă miniszterelnök, hogy amnesztiáról és közkegyelemről szóló jogszabálytervezeten dolgozna a kormány.

A miniszterelnök azt mondta, a kormány egyetlen tagjával sem tárgyalt a témáról, és nem is terjesztettek elé közkegyelemről és amnesztiáról szóló tervezetet. „Miért beszélnék olyasvalamiről, amiről nem esett szó?” – reagált a kormányfő az újságírók érdeklődésére.

Klaus Johannis államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, katasztrófával érne fel Románia számára, ha a kormány amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi rendeletet fogadna el.”Egy ilyen rendelet példátlan politikai válságot idézne elő Romániában” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

Hirdetés
Hirdetés

Johannis emlékeztetett, 2017 elején is kiadott az akkori kabinet egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló rendeletet, nagyszabású utcai tüntetéseket váltva ki ezzel, a román állampolgárok ugyanis nem értenek egyet a kezdeményezéssel.

„A 13-as rendeletet végül visszavonták, de vannak arra utaló jelek, hogy a Szociáldemokrata Párt nem állt el az ötlettől, néhány PSD-s politikus nyilvánosan is beszélt a témáról” – fogalmazott.

Az elnök felhívást intézett a „józan eszű” szociáldemokratákhoz, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a téma kerüljön le a kormány napirendjéről, majd hozzátette, szükség esetén ő maga is minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál majd, hogy megakadályozzon egy ilyen intézkedést.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük