Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bevezetnék a kötelező szavazást

Bevezetnék a kötelező szavazást Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) újból előhozakodott azzal az elképzelésével, hogy a parlamentbe beterjesztendő törvény által kötelezővé tennék a szavazást a legfontosabb választásokon (helyhatósági, államelnöki, parlamenti, európai parlamenti).

Hirdetés
Hirdetés

Ezúttal Felix Stroe szenátor beszélt a tervről, avagy ábrándról, és egyebek között kifejtette, a választási szavazásról csak olyasfajta igazolással lehetne távol maradni, mint amit a munkahelyeken is kérnek hiányzás esetén, például orvosi papírokkal vagy hasonlókkal. Ellenkező esetben bírság járna a távol maradásért. Az elképzelés a szociáldemokraták Konstanca megyei tisztségviselőinek, honatyáinak körében lett egyre élénkebb téma. Meggyőződésük, hogy mind az ellenzéki, mind a kormánykoalíciós pártokban támogatásra találna a törvénytervezet, mert mindegyik alakulatnak érdeke, hogy a saját szavazatainak a számát növelje, akár „kényszer-szavazással” is. Példaként említették Görögországot, ahol háromszáz euró a szavazásról való igazolatlan hiányzás, kimaradás. Az említett szenátor a kötelező szavazásnál sokkal károsabbnak nevezi a közönyt, a  tömeges távolmaradást, ami miatt egy-egy város vagy község polgármesteri székét akár a szavazásra jogosultak tíz százalékával is el lehet nyerni. 

Aki még emlékszik, a diktatúra éveiben volt még félig-meddig kötelező a szavazásokon való részvétel, az akkori hatóságok úgy próbálták szavazásra buzdítani a „dolgozók tömegeit”, hogy munkahelyi bérlevonással fenyegették őket. A módszer elterjedésének nem volt komolyabb tétje, mert az egypártrendszerben államelnöki és parlamenti választás nem volt, a polgármesterek, azaz néptanácselnökök megszavazása is nélkülözte a  demokrácia és szabad választás elveit.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 28., 19:01
    ÉRTÉKELÉS: 0

    OKE ,legyen kotelezo a szavazason valo reszvetel DE:Az a part {part szovetseg}amely megnyerte a valasztast es kormanyt alakit ha a valasztasi programba foglaltakot nem teljesiti legalabb 99 % ba akkor a partot folszamolni es a :politikusainak:tanacsosok ,polgarmesterek …..miniszterek SOHA TOBBE allami tisztseget ne tolthessenek be!!!Ps:30 evnyi rablo politizalasbol mer tele van a to.unk!!!!