Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szellemi és lelki márciuskák

Szellemi és lelki márciuskák Kultúra

A Római Román Akadémia (Accademia di Romania in Roma) érdekes kezdeményezéssel rukkolt elé a Márciuska hete jeligével. Elsejétől nyolcadikáig, a nőnappal befejezve minden nap jeles romániai művészek üzennek  virtuális (internetes) képeslapon.

Hirdetés
Hirdetés

Idén ezek a szavak „helyettesítik” a márciuskákat, a fehér-piros fonott cérnán csüngő szokásos kis dísztárgyakat, totemeket stb. A kezdeményezésben részt vevő harminc romániai művész naponta egy-egy szóval igyekszik táplálni a reményt, az életerőt, energiát, mosolyt, örömet, boldogságot. A művészek, értelmiségi személyiségek között vannak írók, költők, festők, képzőművészek, színészek, zenészek, énekesek, sőt egy művészközösség is jelentkezik. A névsorban meg lehet találni Ana Blandiana költő, Mircea Cărtărescu író vagy Horváth Ramóna dzsessz-zongorista nevét. A virtuális, digitális képeslapok felkerülnek az Accademia di Romania in Roma honlapjára és a közösségi oldalakra.

A Római Román Akadémia (eredeti nevén: Scoala Română din Roma) 1920-ban alakult, egyik alapító tagja Nicolae Iorga (1871-1940) volt, noha a kezdeményezés szálai más személyiségekhez és korábbi évekhez vezetnek. Kulturális, tudományos jellegű tevékenységet folytató intézménynek határozza meg önmagát.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük