Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

4000 lejes fizetést szeretnének

4000 lejes fizetést szeretnének Kovászna megye

Nem túl szívderítő következtetéseket osztott meg múlt heti sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor háromszéki munkaügyi igazgató annak a Raluca Turcan miniszter által indított ellenőrzési kampánynak kapcsán, melynek keretében a szociális segélyre jogosultak jelenlegi állapotát veszik górcső alá, és a lehetőségek függvényében megpróbálják őket elhelyezni a munkaerőpiacon.

A munkaügyi miniszter január 26-án hirdette meg az országos ellenőrző kampányt, melyet állítása szerint annak ellenére nem ejtettek meg két éve, hogy törvény azt mondja, félévenként kötelező módon sort kellene keríteni rá. Januári adatok szerint az országban összesen 413 ezer szociális segélyre jogosult személy van, köztük 257 ezer felnőtt, akikből 120 ezer munkaképes, 32 ezer 65 feletti, és ugyanakkor 156 ezer gyermek is ebből él.

Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt hetekben a munkaerő-foglalkoztatási hivatal és a Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség (AJPIS) munkatársaiból álló vegyes csapat járt terepen, főleg azoknál az önkormányzatoknál végezvén az ellenőrzéseket, ahol nagyszámú segélyezett van, de nem föltétlenül Kovászna megyei településeken. Összesen 1066 személyt ellenőriznek, akik közül 783 falun, 283 városon él, iskolázatlan 186, elemi iskolai végzettséggel rendelkezik 345, 5–8 osztállyal 326, több mint nyolc osztállyal pedig 135 személy.

Amint azt Kelemen Tibor elmondta, a dokumentumok és a jogosultság ellenőrzése a kifizetési ügynökségre tartozik, ezen felül azonban a munkaerő-foglalkoztatási hivatal felméri azt is, milyen munkára lehetnek alkalmasak az aktív korban levő felnőttek, illetve képzéseket és elhelyezkedési lehetőséget is ajánlanak nekik: így 71 személynek konkrétan munkahelyet, 242 személynek valamilyen tanfolyamot, 749-nek pedig iskolai tanulmányai folytatását javasolták a Második esély programon belül. A munka visszautasítása esetén az illetők egy évre megszűnnek segélyre jogosultak lenni.

Ennek ellenére sokakat nem érdekel a munka, még olyan szinten sem, hogy elmenjenek és megnézzék, vagy tárgyaljanak a felajánlott munkahelyeken, holott többségében jólöltözött, jól táplált, 40 éven aluli személyekről van szó.

Munkalehetőséget kínált az Olt textilgyár, ahol szakképzetlen férfiakat és nőket is felvettek volna, de a munkanélküliek visszautasították a minimálbérrel fizetett fizikai munkát (csomagolást, raktári munkát), és 4000 lejes fizetési igényt hangoztattak, mert sok az eltartásban levő gyerek, cigarettát és élelmet kell venni. Hasonló jelzéseket kaptak a Sepsi Value Centerbe beköltözött vállalkozóktól is, akik munkaerőt kerestek. Nagyborosnyón is voltak, akik a megbeszélésre sem mentek el, Gelencén viszont már az alkalmazók is érdekeltek voltak megjelenni. Úgy néz ki, jövő hétre az fog kiderülni, hogy a 33 településen elég sokaknak elvágják a segélyét. Jelenleg egy minden jövedelmet nélkülöző személy 142 lejre jogosult (ha van valami jövedelme, akkor csak annak és a 142 lejnek a különbségét kapja meg), 527 lej jár egy öttagú családot fenntartó személynek. Januári adatok szerint a megyében 2000 garantált minimáljövedelemre jogosult személy él. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. március 1., 9:41
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Mar reg meg kelett volna ejteni egy ilyen szurest , mert nagyon sokan a minimal berert melozgatnak es sajnos bizonyos retegek csak logassak a labukat es kapjak a segelyt !

 • User
  Dátum: 2021. március 1., 10:05
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Mindig azt hangoztatták hogy a bérek a kereslet-kínálat függvénye. Eljött az idő hogy az emberek nem akarnak minimálbérért dolgozni. Ezt tudomásul kell venni, főleg annak tükrében hogy csupán 40 km távolságra tőlünk sokkal vonzóbb bérezést ajánlanak.

 • User
  Dátum: 2021. március 1., 11:19
  ÉRTÉKELÉS: 54

  Takaritsak ki a patakok,utak mentet.A sok eldobalt szemetet felszedni nem kell semmilyen iskola.En minden evben tavasszal es evkozben is tobbszor az egesz utcaba szemetgyujto vagyok ahol lakunk.Sokan megbamulnak,hogy masnak a mocskat pucolom,de nem erdekel.A rend nem csak a kapun belul kell megmutatkozzon,hanem a kapun kivull is.Ezelott a regi rendszerbe buntettek ha a kapu eleje nem volt elseperve,most varjuk,hogy az onkormanyzat kaszaljon,takaritson.Nem mondom aki tehetetlen,oreg es nem tudja ezt megcsinalni ott segitsen a tanacs de ahol nem all ez fenn ott vegyuk a lapatot es a seprut vagy a kaszat a kezunkbe.Azert van ennyi elhizott ember mert a tv ,szamitogep elott rostokol napestig,lusta megmozdulni.Nem kell kis lelemenyesseggel konditerembe jarni.Van kapa,kasza,sepru,lapat,talicska- meg varoson is lehet ezeket hasznalni csak akarat kell es fizetni sem kell erte.

 • User
  Dátum: 2021. március 2., 1:03
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az a gond hogy ingyen kapjàk a pèzt..stb
  Romània ezeket a semmirekelõket tàmogatja….
  Semmi gond ha fèlszeg,vagy betegsèg van akkor adjon tàmogatàst….de ne annak kik gazemberkednek,lopnak stb