Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Betiltották a székelyföldi románok vasárnapra tervezett bukaresti tüntetését

Betiltották a székelyföldi románok vasárnapra tervezett bukaresti tüntetését Románia

A bukaresti polgármesteri hivatal betiltotta a székelyföldi románok civil szervezeteinek az államelnöki hivatal elé vasárnapra tervezett tüntetését. A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Nemzet Útja (Calea Neamului) Egyesület tüntetésen kérte volna az államfőt, hogy ne hirdesse ki a közigazgatási törvény módosítását, mely szerintük második hivatalos nyelvvé teszi Romániában a magyar nyelvet.

Hirdetés
Hirdetés

A demonstráció betiltását a Nemzet Útja szélsőségesen magyarellenes egyesület elnöke, Mihai Tîrnoveanu közölte csütörtök este a közösségi oldalán. A kép formájában is bemutatott tiltó határozatban Bukarest alpolgármestere arra hivatkozik, hogy a demonstráció zavarná az elnöki hivatal működését. A tiltást Tîrnoveanu a gyülekezési jog súlyos megsértésének minősítette, és közölte, hogy egyesülete tovább folytatja a küzdelmet az alkotmányellenesnek vélt törvénymódosítás ellen.

A Székely Figyelő Alapítvány szerdán beadványban figyelmeztette a fővárosi polgármesteri hivatalt arra, hogy a tervezett tüntetés nyilvánvalóan sérti a gyülekezési törvénynek azt a paragrafusát, amely szerint tilosak a totalitarista eszméket hirdető fasiszta, rasszista, kommunista, sovén gyülekezések, illetve azok, amelyek nemzeti vagy vallási alapú gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítanak. Árus Zsolt, az alapítvány elnöke, arra kérte az önkormányzatot: tiltsa be a tervezett tüntetést, és gondoskodjon róla, hogy ne tartsák meg a tilalom ellenére is.

A Székely Figyelő Alapítvány levélben figyelmeztette Mihai Tîrnoveanut, hogy a tervezett megmozdulás alkotmány-, és törvényellenes. Idézte az alaptörvény 120. cikkelyét, mely tételesen is kimondja, hogy „azokban a területi-közigazgatási egységekben, ahol az egy nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok aránya jelentős, biztosítják az illető nemzeti kisebbség anyanyelvének használatát, szóban és írásban, a helyi közigazgatási hatóságokkal és a dekoncentrált közszolgálatokkal való kapcsolatokban, az organikus törvény feltételei között”.

Az alkotmánybíróság múlt szerdán közölte, hogy alkotmányosnak találta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel – a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó – közigazgatási kódexet léptette hatályba tavaly nyáron az akkori szociáldemokrata kormány.

Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is bírálta a közigazgatási törvénykönyv kormányrendelettel elfogadott változatát, arra hivatkozva, hogy csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest.

A közigazgatási kódex tavaly nyáron hatályba nem kerültek bele azok az RMDSZ által kért pontosítások, amelyek szerint a kisebbségi anyanyelvhasználati jog kiterjed az utcák, terek és parkok elnevezéseinek többnyelvű feliratozására, illetve a közüzemekkel és a kormányzati szervek helyi képviseleteivel történő kommunikációra.

Tîrnoveanu magyarázatot kér a bukaresti elöljáróságtól

Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului Egyesület a Facebookon közölte, hogy magyarázatot kért Bukarest Polgármesteri Hivatalától a tüntetés visszautasításra. Konkrétan azt kérdezte az illetékes hatóságtól Tîrnoveanu, hogy milyen módon zavarta volna az elnöki hivatal működését a tervezett tüntetés.

Azt is megemlíti, hogy az általa vezetett egyesület korábban is szervezett már tüntetéseket a fővárosban, és ezek alkalmával minden törvényes előírást betartottak, soha semmiféle incidens nem történt.

„A Calea Neamului Egyesület mélységes felháborodását fejezi ki amiatt, hogy Bukarest Polgármesteri Hivatala elutasította a tevékenységünk jóváhagyását, és úgy véli, hogy ez a gesztus súlyosan sérti a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát” – olvasható a bejegyzésben.

Az egyesület elnöke azt írja, kihallgatást fog kérni az államelnöktől, miután benyújtják a kifogásolt törvénykönyv elleni petíciót, a polgármesteri hivatalnál pedig kérvényezni fogja, hogy jelen lehessen a jóváhagyásokat kibocsátó bizottság ülésén.

Azt is kifejti, egyesülete nem egy bizonyos kisebbség ellen emel szót, hanem egy alkotmánysértő törvény ellen.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások