Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az állatszeretet is visszaüthet

Tanulságos esetről számolt be a realitateadedambovita.net hírportál. A Dâmbovița megyei Valea Lungă településen bűnvádi eljárás indult egy férfi ellen pusztán azért, mert a mezőről hazavitt egy őzgidát és a háztáji gazdaságban gondozta, etette, nevelte.

Hirdetés
Hirdetés

A rendőrség közölte a férfival, hogy a vadon élő bizonyos állatfajok elfogása, fogva tartása orvvadászatnak minősül és törvény bünteti. Az anyaállat által elhagyott, látszólag bajban lévő, elpusztulásra ítélt vadállatot szabad ugyan segíteni – a körülmények függvényében -, de a lehető legrövidebb időn belül értesíteni kell a hatóságokat (vadásztársulatot, erdészetet, rendőrséget stb.). Az ilyen és hasonló eseteket a  2006. évi 407-es számú törvényt módosító 2015. évi 149-es törvény szabályozza.

Szakértők figyelmeztetnek, hogy sokat árthat az, aki a mezőn vagy erdőben talált, esetlennek látszó őzgidát babusgatja, etetni próbálja, majd mégis szabadjára engedi. Ha ugyanis az anyaállat később megérzi a gidán az emberszagot, nagy valószínűség szerint elhagyja, nem táplálja, nem védelmezi tovább. 

(bl)  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük