Felhívás!

Benyújtotta az ellenzék a bizalmatlansági indítványt

Benyújtotta az ellenzék a bizalmatlansági indítványt Románia

Benyújtotta kedden az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt a parlamentnek.

Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! – ez a Viorica Dăncilă vezette kabinet megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány címe. A dokumentumot 237 törvényhozó írta alá a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a nemzeti kisebbségek soraiból, de néhány kormánypárti (Szociáldemokrata Párt) parlamenti képviselő is, valamint egy független.

A bizalmatlansági indítványt az iktatásától számított öt napon belül fel kell olvasni a parlament együttes ülésén, majd három nappal később szintén az együttes ülésen rendeznek vitát és szavazást a kormány sorsáról. A kormány leváltásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra van szükség.

A mindenkori ellenzék már csak a médiaérdeklődés miatt is minden parlamenti ülésszakban kísérletet tesz a kormánybuktatásra, de most először fordult elő, hogy egy ilyen kezdeményezést több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges. Ennek ellenére nem vehető biztosra a Dăncilă kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését követő sajtónyilatkozatában Raluca Turcan, a PNL első alelnöke és képviselőházi frakcióvezetője azt kérte a kormányon lévő Szociáldemokrata Párttól (PSD), hogy ne próbálja hétvégére időzíteni a voksolást, abban a reményben, hogy a “lehetetlen” időpontban nehezebb lesz elegendő törvényhozót mozgósítani a szavazáshoz.

A bizalmatlansági indítvány felolvasásának, megvitatásának és megszavazásának menetrendjéről az egyesített házbizottság hivatott dönteni, amely azonban kedden – az ellenzék távolléte közepette – döntésképtelennek bizonyult.

Viorica Dăncilă kormányfő kedden ismételten kifejezte meggyőződését, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa most sem több komolytalan színjátéknál, nem nyújt valós alternatívát, és a kormánybuktatás nem fog sikerülni.

Cseke Péter, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány iktatását követően azt mondta: a kormányválságot meg kell oldani, van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a parlamentben: ennek próbája lesz a bizalmatlansági indítvány szavazása. Az RMDSZ törvényhozói aláírták és meg is fogják szavazni az indítványt – szögezte le az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Négy volt vagy jelenlegi PSD-tag is aláírta a bizalmatlansági indítványt

A bizalmatlansági indítványon szereplő aláírások szerint Marius Bota PSD-képviselő, Mihăiţă Găină volt szociáldemokrata képviselő, Ioan Talpoş, a PSD társult szenátora és Emanoil Savin volt szociáldemokrata szenátor is aláírta a Dăncilă-kormány megbuktatása céljából az ellenzék által kezdeményezett dokumentumot.

Mihăiţă Găină kedden közölte az illetékesekkel, hogy kilép a PSD-ből, és többé nem a szociáldemokraták parlamenti frakciójában, hanem függetlenként fog tevékenykedni.

Emanoil Savin szenátor szeptember 25-én vált függetlenné a romániai törvényhozó testületben.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.