Felhívás!

Drágább a külföldi műtét

Az Evenimentul Zilei a külföldi gyógykezeléseket, orvosi műtéteket választó román állampolgárokkal kapcsolatosan közölt elemző írást.

Tavaly a 112-es (a segélykérő telefonszámmal azonos) számú típuskérvénnyel 138 román állampolgárnak sikerült elérnie azt, hogy az államközi egészségügyi egyezmények figyelembevételével külföldi klinikákon, kórházakban részesüljön orvosi kezelésben, műtétben. A 112-es kérvény jóváhagyásához jó néhány feltételnek kell teljesülnie, például egy orvosi bizottságnak előzőleg el kell döntenie, hogy az illető páciens nem kezelhető megfelelő módon Romániában. Emellett hosszú, kimerítő “bürokrácialabirintuson” is végig kell menni. Ez nyilván nem vonatkozik azokra, akik közvetlen módon, romániai bejelentések nélkül fordulnak külföldi klinikákhoz, kórházakhoz, orvosokhoz. A hivatalos eljárásnak a részleges vagy teljes egészségbiztosítási költségelszámolás (“dekontálás”) okán van jelentősége.

Az elemzőben egy fura helyzetre is fény derül. Angol orvosok jöttek az országba, és román orvosokkal közösen műtöttek tíz gyermeket. A műtétsorozat költségei 150 ezer fontsterlingre rúgtak. Egy tizenegyedik gyermek megműtésére már nem maradt pénzalap abban a “misszióban”, így őt a 112-es típuskérvény szabályainak alapján Angliában műtötték, ami 150 ezer fontsterlingbe került. Vagyis egy eset, mint tíz!

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.