Felhívás!

Románia várhatóan két potenciális jelöltet is javasol az Európai Bizottságba

Románia várhatóan két potenciális jelöltet is javasol az Európai Bizottságba Románia

Románia várhatóan két lehetséges jelöltet is javasol az új Európai Bizottságba: Dan Nica EP-képviselő és Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár személyében – közölte a kormánypárttól származó értesüléseire hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága kedden ült össze, hogy új jelöltet nevezzen meg az EP jogi bizottsága által leszavazott korábbi jelölt, Rovana Plumb EP-képviselő helyett. Eredetileg Dan Nica volt az egyetlen jelöltjük, ám amikor Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD elnöke erről telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, az EB elnöke állítólag “tartalékmegoldásként” egy újabb női jelöltet is kért tőle.

A PSD végrehajtó bizottsága ezt követően Ciot európai biztosjelöltségének támogatását is megszavazta.

A pártvezetőség ülése után sajtónyilatkozatában Dăncilă azt hangsúlyozta, hogy a kormány Dan Nicát javasolja az Európai Bizottságba, hiszen ő a szociáldemokrata képviselők vezetője az EP-ben, közmegbecsülésnek örvendő személy és az európai szocialisták támogatását is élvezi.

“Természetesen tartalék-jelöltünk is van, egy nő, ha erre lesz igény: Gabriela Ciot államtitkár. Egyébként ugyanúgy fogunk eljárni, ahogyan Magyarország. Ha Magyarország egy jelöltet nevez meg, akkor Románia is egy jelöltet javasol, mert meg kell tartanunk az egyensúlyt” – mondta a miniszterelnök.

Azt is elmondta, hét végéig tárgyalni fog az államfővel a biztosjelöltről, és csak ezután küldi el hivatalos javaslatát az Európai Bizottságnak.

Nica voltaképpen Dăncilă számára nem “pótmegoldás”, hiszen Románia – Ursula von der Leyen  kérését teljesítve – eredetileg két biztosjelöltet javasolt, Plumbot és Nicát, majd az EB új elnökének a választása végül a női jelöltre esett.

Az ellenzék egyébként a PSD mindkét jelöltjét alkalmatlannak tartja az európai biztosi posztra. Nica esetében azt emlegetik fel, hogy 2016 novemberében bűnvádi eljárás indult ellene az egyik leghangzatosabb, kilenc volt minisztert érintő romániai korrupciós ügyben, az úgynevezett Microsoft-aktában, amelyet szerintük a többi volt tárcavezetőhöz hasonlóan csak azért úszott meg, mert 2018 februárjában a feltételezett elévülése miatt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ejtette az ügyet.

A DNA szerint az oktatási és informatikai tárca, valamint a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

Dan Nica szerint nincsenek büntetőjogi problémái

Miután a Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy Dan Nica lesz az egyik új biztosjelölt, az újságírók arról kérdezték az EP-képviselőt, hogy készen áll-e minden kérdést megválaszolni Brüsszelben a Microsoft-üggyel kapcsolatban.

Dan Nica azt felelte: teljes mértékben készen áll minden kérdésre válaszolni. “Egyszerű. A 2016-os választási kampány első hetében a főügyész a büntetőjogi kivizsgálás megkezdéséről döntött. (…) Egy évvel később úgy döntött, hogy lezárja a dossziét, anélkül, hogy én bármit tehettem volna. Ez a magyarázat, nagyon egyszerű” – mondta Nica.

Azt is kijelentette, teljes mértékben megfelel annak az elvárásnak, hogy Románia olyan személyt javasoljon uniós biztosi tisztségre, akinek nincsenek büntetőjogi problémái.

“Mondom önöknek, semmiféle problémám nincs. Ha figyelemmel követték, tudhatják, hogy a belga jelöltet is elfogadták, miután a belgiumi ügyészség lezárta a dossziéját” – tette hozzá.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.